Infofinanciar > Info > Ajută ceaiul de tei în cazul scumpirilor? Ce spune Mugur Isărescu despre creșterea inflației
Info

Ajută ceaiul de tei în cazul scumpirilor? Ce spune Mugur Isărescu despre creșterea inflației

Isarescu sursa foto Economica net
Sursa foto: Economica.net

România nu mai ocupă locul fruntaș în cazul inflației în Uniunea Europeană. Alte 7-8 țări sunt pe primele locuri, inclusiv din zona euro, conform guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, făcând trimitere la situația de la finalul lunii martie a anului 2022.

Mugur Isărescu a  remarcat că la începutul prezentării au existat episoade de panică în rândul consumatorilor în cazul uleiului, dar și în cel al creșterii cursului valutar euro, după invazia din Ucraina.

„Suntem o economie deschisă, nu mai stabilim prețul la petrol, energie, gaze naturale. Nu noi stabilim aceste prețuri. Suntem sub impactul lor pentru ca am deschis economia din 1990. Nu avem cum să o protejăm decât cu subventii. Dacă vrei cu subventii, ai nevoie de o situație fiscală buna”, a afirmat guvernatorul BNR.

Inflațiile altor țări au înregistrat o creștere masivă

Potrivit graficului prezentat, inflația Lituaniei se apropie de 16%, iar a Estoniei este de 15%. De asemenea, Bulgaria înregistrează un nivel mai mare al inflației decât cel al României. Situația fiscală românească nu este una stabilă de mulți ani.

„Nu mai avem de unde să reducem impozite, să acordăm ajutoare. Faptul că depindem mai puțin de gaze naturale și petrol din Rusia, ne ajută, dar nu suficient, ca să contracarăm impactul. Nu suntem independenți nici la gaze naturale și nici la petrol.”, a declarat Isărescu.

Creșterea prețurilor a afectat toate sectoarele de activitate, de la cel al armatei, până la cel al construcțiilor. Impozitele au fost afectate, deopotrivă. Veniturile fiscale în PIB au scăzut sub 30%.

În contextul războiului din Ucraina, Isărescu a făcut câteva declarații cu privire la situația refugiaților ucraineni din România. „De așteptat ca o mică parte a imigranților ucraineni să se stabilească în România și să contribuie activ pe piața muncii, dată fiind și structura particulară a fluxului migratoriu, alcătuit preponderent din femei cu copii.”

Totuși, guvernatorul BNR nu crede că economia din România va intra în recesiune. Rata inflației nu va crește peste 15%. El este de părere că inflația va înregistra o scădere, însă acest lucru depinde de mai mulți factori.

Ceaiul de tei ajută în cazul scumpirilor prețurilor 

În cadrul discursului său, în contextul scumpirilor, Isărescu îi îndeamnă pe români să își mențină calmul și să „mai bem un ceai de tei”.

„Agitația e caracteristică perioadelor de criză. E de înțeles. Autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem un ceai de tei. Eu am băut cu Eugen Rădulescu. Deci e un sfat bun. Exagerările sunt specifice dar nu fac bine”.

Klaus Iohannis comentează declarațiile guvernatorului BNR

În urma acestor declarații ale lui Mugur Isărescu, președintele României, Klaus Iohannis a avut o reacție. Președintele susține că vinovatul pentru creșterea inflației este Vladimir Putin, după acțiunile militare pe care le-a început în Ucraina. El susține că „Guvernul României a luat şi va lua măsuri în continuare pentru a ameliora efectele inflaţiei”.

Iohannis a spus că populația trebuie să fie realistă, întrucât crizele nu se vor termina mâine, iar situația va fi una din ce în ce mai complicată și „nu e cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului sau clasei politice”.