Infofinanciar > Esential > Agricultura, un sprijin important pentru economia Germaniei. Jumătate din suprafață țării, utilizată pentru acest sector
Esential

Agricultura, un sprijin important pentru economia Germaniei. Jumătate din suprafață țării, utilizată pentru acest sector

Râul Mosela, Germania, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Economia Germaniei este susținut de sectorul agricol.  Aproximativ un milion de persoane produc bunuri în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro pe an în aproximativ 270.000 de ferme. Fermierii contribuie din ce în ce mai mult la aprovizionarea cu energie și materii prime. Ei modelează și întrețin imaginea statului din Germania. 

Cu toate că este țara industriei și a ingineriei, Germania a fost întotdeauna un stat cu o agricultură puternică. În ciuda faptului că este dens populată, jumătate din suprafața țării este utilizată pentru agricultură. Acest lucru ajută extrem de mult atât economia Germaniei, cât și întreaga economie mondială.

Podgorie în Pfalz, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Podgorie în Pfalz, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Economia Germaniei susținută de fermieri

Statul este unul dintre cei mai mari patru producători din Uniunea Europeană, lucru ce contribuie la economia Germaniei extrem de mult. Pentru a hrăni cele peste 200 de milioane de animale, mai mult de 50% din suprafața agricolă, pășuni și terenuri arabile, este utilizată pentru furaje. 

Pe lângă produsele de origine animală, agricultura produce în principal cereale pentru pâine, cartofi, sfeclă de zahăr, semințe oleaginoase, fructe și legume pentru consumul uman. În plus, există suprafețe cultivate pentru producția de bioenergie și de materiale biorahidiene.

Vaci pe un câmp în Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Vaci pe un câmp în Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Aproximativ 263.000 de ferme produc alimente și furaje, precum și materii prime regenerabile, în special porumb și rapiță pentru utilizarea materială și energetică.

Agricultura germană pe o scară ascendentă

În ultimii 70 de ani, agricultura din Germania și-a mărit enorm producția. În timp ce în 1900 un fermier asigura încă aproximativ patru persoane cu hrană, în 1950 erau zece persoane, iar în 2019 și tendința este în creștere. Odată cu utilizarea agricolă intensivă a terenurilor, cu o creștere constantă a producției, există efecte asupra mediului, a climei și legate de echilibrul natural.

În același timp, agricultura și zonele rurale se confruntă cu provocări majore din cauza schimbărilor demografice și a condițiilor de concurență la nivel mondial, a schimbărilor climatice și a așteptărilor sociale privind o agricultură ecologică, care să economisească resursele și să respecte animalele, cu produse sănătoase. 

Vedere aeriană a unui tractor agricol cu o remorcă fertilizează un câmp agricol proaspăt arat cu gunoi de grajd, Sursa foto: dreamstime.com

Vedere aeriană a unui tractor agricol cu o remorcă fertilizează un câmp agricol proaspăt arat cu gunoi de grajd, Sursa foto: dreamstime.com

Prin urmare, este nevoie urgentă de o reorientare a politicii agricole care să ofere soluții pentru a minimiza impactul asupra mediului, dar și provocările actuale. Toate aceste lucruri care nu sunt conforme vor duce la dificultăți și mai mari în ceea ce privește economia Germaniei.

În raportul său final , Comisia pentru viitorul agriculturii oferă recomandări extinse cu privire la modul în care ar trebui să aibă loc o transformare a sistemului agricol și alimentar pentru întreaga societate.

Impactul agriculturii asupra mediului

Peisajele agricole sunt habitate pentru numeroase animale și plante, servesc drept rezervoare și filtre pentru apă și caracterizează imaginea peisajelor cultivate. Agricultura are un impact semnificativ asupra diferitelor bunuri protejate. Utilizarea mașinilor pentru lucrări și recoltare, precum și aplicarea intensivă a produselor de protecție a culturilor și a îngrășămintelor afectează solul, apa, aerul și animalele și plantele care trăiesc în peisajul agricol. Fertilizarea intensivă cu azot organic și mineral este cauza gazelor cu efect de seră care dăunează climei. Aceasta duce la poluarea cu nitrați a apelor subterane și contribuie la un exces de nutrienți, eutrofizare, a râurilor, lacurilor și mărilor.

Pierderea biodiversității și emisia de gaze cu efect de seră cu impact asupra climei, asociate cu schimbările de utilizare a terenurilor, în special conversia pășunilor și utilizarea turbăriilor, aplicarea de îngrășăminte, cultivarea solului și creșterea animalelor sunt alte consecințe ale agriculturii intensive. Economia Germaniei va avea de suferit în timp din cauza acestor lucruri. 

Bărbați ce lucrează pământul, Sursa foto: dreamstime.com

Bărbați ce lucrează pământul, Sursa foto: dreamstime.com

Agricultura intensivă, care urmărește creșterea randamentelor, lasă în urmă peisaje agricole monotone și sărăcite și, odată cu utilizarea pesticidelor, contribuie la pierderea biodiversității; mașinile grele și prelucrarea intensivă a solului pot compacta solul, pot provoca infertilitatea solului și pot crește riscul de eroziune hidrică și eoliană.

Poalele unei agriculturi prietenoase cu mediul

Agricultura are o mare importanță pentru conservarea și protecția resurselor noastre naturale. Scopul unei agriculturi prietenoase cu mediul trebuie să fie acela de a reduce la minimum impactul asupra bunurilor protejate sol, apă, aer, climă și biodiversitate, de a conserva peisajele culturale și, în același timp, de a promova dezvoltarea regională.

Femeie germană la cumpărături la piața fermierilor din München, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Femeie germană la cumpărături la piața fermierilor din München, Germania, Sursa foto: dreamstime.com

Acest lucru este susținut și de Comisia Europeană prin „Strategia de la fermă la furculiță” publicată în mai 2020: „De la fermă la masă – o strategie pentru un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic”. Strategia are ca scop să facă sistemul alimentar european mai durabil în diferite dimensiuni și face parte din „European Green Deal”.

Până în 2030, de exemplu, ar trebui să se reducă cu 50% utilizarea și riscurile legate de pesticidele chimice, iar utilizarea pesticidelor mai periculoase ar trebui să fie redusă cu 50%. De asemenea, vânzările de antimicrobiene pentru animale și acvacultură ar trebui să fie reduse la jumătate în Uniunea Europeană până în 2030. Utilizarea îngrășămintelor trebuie, de asemenea, să fie redusă cu 20% până în 2030, reducând astfel pierderile de nutrienți cu cel puțin 50%.

În plus, agricultura ecologică urmează să fie consolidată, iar suprafața cultivată în mod ecologic în UE urmează să fie extinsă la 25% până în 2030. Un alt obiectiv este ca cel puțin 10% din terenurile agricole să fie dotate cu elemente care promovează biodiversitatea, cum ar fi benzi de flori, garduri vii, iazuri sau ziduri de piatră uscată . Cu toate acestea, strategia nu conține nicio măsură obligatorie pentru atingerea acestor obiective.

O ștampilă poștală din Germania, RDG, reprezentând un domeniu agricol cu silozuri și fermieri moderni, Sursa foto: dreamstime.com

O ștampilă poștală din Germania, RDG, reprezentând un domeniu agricol cu silozuri și fermieri moderni, Sursa foto: dreamstime.com

Legislația națională a statului din Europa de reglementare ambițioasă și viitoarea concepție a politicii agricole europene și naționale oferă oportunități pentru a minimiza poluarea mediului din agricultură și pentru a asigura cultivarea ecologică a terenurilor. Pe de o parte, acest lucru poate fi realizat prin intermediul reglementărilor legale și al legăturii acestora cu plățile directe ale UE și, pe de altă parte, prin stimulente atractive pentru furnizarea de servicii de mediu mai ridicate. Politica agricolă europeană comună (PAC) 2020 oferă diverse opțiuni în acest sens.

În raportul său final , Comisia pentru viitorul agriculturii a susținut, de asemenea, că subvențiile agricole ale UE ar trebui să fie complet convertite în recompensarea serviciilor publice în agricultură în următoarele două perioade de finanțare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.