Infofinanciar > Info > Aerul condiționat, dușmanul portofelului și al sănătății! Ce afecțiuni pot apărea de la expunerea îndelungată
Info

Aerul condiționat, dușmanul portofelului și al sănătății! Ce afecțiuni pot apărea de la expunerea îndelungată

Aer condiționat - sursa foto - impact.ro
Credit imagine: impact.ro

Aerul condiționat este una dintre cele mai des folosite lucruri atunci cât temperaturile depășeșc limita normală. Însă nu este de cele mai multe o decizie înțeleaptă. Pe lângă faptul ca represintă un consumator serios, aerul condiționat îți poate afecta chiar și sănătatea.

Potrivit antena 3, într-un apartament de 64 de metri pătrați, în care aparatul a funcționat 4-6 ore pe zi factura de energie din luna iulie este de 238 de lei, comparativ cu luna iunie când aceasta a fost de numai 124 de lei. Vorbim așadar de o creştere a facturii de 47,9%.

“Un singur grad în plus sau în minus setat pe aerul condiționat se reflectă în prețul facturilor la energie, avertizează specialiștii.

Cu cât setăm temperatură mai joasa în aerul condiționat cu atât factura va fi mai mare. Eu acum am setat aparatul de aer condiționat la 23 de grade. Dacă aş alege să-l cresc la 24 de grade, nu simt o diminuare a confortului, în schimb pot să economisesc până la 10% din energia consumată cu răcirea”, spune Teodora Cimpoi, expert energie

România, lovită de un nou val de caniculă.

„De la mijlocul săptămânii viitoare avem temperaturi în creştere de la o zi la alta pentru că o masă de aer cald  de origine nord africană va duce din nou un val de căldură în zona ţării noastre cu valori de temperaturi la umbră de peste 37 de grade”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3.

Boli provocate de aer condiționat

„Trebuie să răcim temperatura în camera în care vrem să stăm mai multă vreme, să nu stăm în dreptul aparatelor și să ne punem niște produse care să umidifice mucoasa nazală, să o hrănească, așa cum ne punem cremă pe față, să bem foarte multe lichide ca să hidratăm și gura, iar cei care au alergie să aibă grijă să folosească un antihistaminic.

În mașină ar trebui să nu stăm cu aerul condiționat îndreptat către noi, mai ales în zona feței pentru că persoanele care au nevralgii sau migrene pot să declanșeze o criză dureroasă din cauza temperaturii reci și ar trebui să avem grijă de filtre, care ar trebui să fie curate. Sunt boli care sunt strâns legate de infecțiile provocate de bacteriile/ciupercile care rămân în aceste filtre”, a explicat medicul ORL Raluca Grigore