Info

Se inundă România! ANM a emis cod portocaliu de ploi abundente în mai multe zone ale țării

inundatii
Credit imagine: europafm

Administrația Națională de Meterorologie a transmis un cod galben de ploi torențiale și vijelii valabil în cea mia mare parte a țării începând de duminică

Potrivit meteorologilor, până luni, la ora 9:00, vor fi perioade în care se vor semnala averse torenţiale, cu cantităţi de apă ce vor depăşi 15 – 20 l/mp şi izolat 25 – 35 l/mp, descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29 de grade, iar cea minimă va fi de 17 – 19 grade.

Pe parcursul zilei de luni, până la ora 22:00, vor fi de asemenea perioade în care se vor semnala averse torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi 15 – 20 l/mp şi izolat 25 l/mp. De asemenea, vor fi descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Temperatura maximă va fi de 27 – 28 de grade.

Averse torențiale în mai multe zone ale țării

La munte, în Oltenia, Muntenia, Moldova, zona continentală a Dobrogei și local în Transilvania și Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Partea de sud a țării a fost cea mai afectată până în momentul de față, județul olt fiind sub cod roșu de furtuni și ploi. Zeci de stăzi au fost inundate, iar circulația a fost îngreunată.

Slatina este unul dintre cele mai afectate orașe, apelurile la numărul de urgență fiind în creștere.

Locuitorii au primit inclusiv o notificare RO-Alert si se pare că și Craiova este în pericol de inundații.

Vremea instabila este din ce în ce mai prezentă pe teritoriul României. Până săptămână trecută, țara noastră se lupta cu un fenomen de secetă, iar acum județele Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj și Mehedinți se află sub avertizare de cod portocaliu de ploi abundente și descărcări electrice.