Infofinanciar > Info > Vom plăti mai mult pentru energie! De teama scumpirilor românii fac economii pentru a putea plăti facturile de la iarnă
Info

Vom plăti mai mult pentru energie! De teama scumpirilor românii fac economii pentru a putea plăti facturile de la iarnă

Vom plăti mai mult pentru energie! De teama scumpirilor românii fac economii pentru a putea plăti facturile de la iarnă
FOTO: fanatik.ro

Scumpirile masive din ultima perioadă au modificat comportamentul de consum al românilor, aceștia au limitat folosirea electrocasnicelor de teama costurilor ridicate. Datele oferite de Institutul Național de Statistică relevă faptul că românii au redus consumul, în prima parte a anului cu 7,4%, față de aceeași  perioadă a anului trecut. Din păcate, prețurile ridicate la energia electrică i-a determinat pe aceștia să-și economisească banii pentru a avea cu ce plăti facturile de la iarnă.

Facturile la energia electrică au crescut cu 70% față de anul trecut

Puși în fața faptului împlinit, fără o alternativă concrectă și viabilă de a limita costurile energiei electrice, majoritatea românilor se văd nevoiți să recurgă la orice metodă de a evita risipa. Chiar dacă energia verde reprezintă o sursă alternativă, costurile extrem de ridicate si resursele finaciare limitate ale românilor o face inaccesibilă pentru majoritatea cetățenilor. Prin urmare, aceștia se orientează spre alte metode de economisire, una dintre variante este aceea de a deconecta de la priză orice consumator așa cum exemplifică, și cum probabil o fac majoritatea oamenilor de rând:

” Îmi scot din priză mai puțin firgiderul, scot televizorul, hota, toate le scot din priză, după ce nu mai am nevoie de ele și în felul ăsta fac economie. Dacă am ajuns de la 70 de lei, la 50 de lei, înseamnă că am făcut economie”, a spus un român.

Puțin a lipsit ca gazele să se scumpească cu 100% în ultimul an, tariful energiei a crescut în ultimele 12 luni cu 70% iar cea electrică cu 23%.

Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană susțin o reducere voluntară cu 15% a energiei electrice și a consumului de gaz pe durata iernii. Unele state din zona Euro au luat deja măsurile necesare.

La nivelul României, conform AFEER, plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale este suportată de către furnizori de peste jumătate de an.

În acest sens, Teodora Cimpoi, consultant în domeniul energetic, explică efectele acestei plafonări:

TEODORA CIMPOI, consultant în sectorul energetic: „Statul are dificultăți foarte mai în a acoperi aceste sume, vorbim de sume de miliarde de care trebuie acordate de la bugetul de stat pentru a compensa creșterile de preț la energie pentru consumatori finali”, singura soluție pe care o propune expertul din domeniul energiei este la îndemâna oricărui român și reprezintă mai degraba o soluție de moment. „Singura modalitate prin care noi consumatorul o avem la îndemâna este cât consumăm și să folosim energia doar atunci când avem nevoie și să nu o risipim”, a decalarat Teodora Cimpoi.

În momentul de față se duc discuții la nivel inter-ministerial pentru a reveni la o piață reglementată, iar statul să impună un preț de vânzare a energiei și a gazelor naturale.

Cum funcționează plafonarea tarifului din sistemul energetic

Într-un comunicat de preșă emis de AFEER, asociația furnizorilor de energie descrie traseul energiei electrice de la furnizori la consumatori dar și rolul pe care îl are statul în plafonarea prețului.

”Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, statul român a aprobat o legislație prin care, într-o primă fază, exceptarea, compensarea și plafonarea prețurilor sunt suportate de către furnizori, pentru ca, în etapa a doua, prin decontarea acestor cheltuieli către furnizori, efortul financiar să fie preluat la buget. Astfel, furnizorii cumpără din piață energie electrică și gaze naturale la prețurile pieței și emit facturile către consumatori la prețurile din contracte, dar încasează de la aceștia doar sumele care rezultă după aplicarea compensărilor și plafonărilor”, conform afeer.ro