Infofinanciar > Lumea la zi > Adio, dar rămân cu tine! India se distanțează de fațadă de Rusia
Lumea la zi

Adio, dar rămân cu tine! India se distanțează de fațadă de Rusia

sursa foto foreignpolicy
sursa foto foreignpolicy

Occidentul a aplaudat comentariile premierului indian Narendra Modi de luna trecută, potrivit cărora „epoca de astăzi nu este cea a războiulu”, ca fiind o dovadă că cea mai mare democrație din lume a criticat  invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina. Analiștii susțin că realitatea este mai puțin simplă. În loc să rupă legăturile economice cu Kremlinul, India și-a mărit importurile de petrol, cărbune și îngrășăminte rusești, subminând sancțiunile occidentale și oferindu-i lui Putin o sursă crucială de finanțare.

New Delhi s-a abținut în mod regulat să voteze la ONU pentru a critica Rusia, oferind Moscovei aparența legitimității internaționale. Iar în august, India s-a alăturat manevrelor militare rusești de amploare Vostok, alături de China, Belarus, Mongolia și Tadjikistan – unde Moscova și-a expus uriașul arsenal.

India îl critică pe Putin, dar îi rămâne alături

India a votat împotriva proiectului de rezoluție a ONU de săptămâna trecută, care critica Rusia pentru organizarea de alegeri false în patru zone din Ucraina, care au fost apoi folosite ca acoperire pentru ca Moscova să dobândească în mod ilegal teritoriu ucrainean și să crească miza conflictului.

Ruchira Kamboj, trimisul permanent al New Delhi la ONU, a declarat că India este „profund tulburată” de evenimentele din Ucraina, dar s-a abținut de la a atribui vina, cerând în schimb „un armistițiu imediat și soluționarea crizei”.

Această aparentă inconsecvență surprinde perfect poziția singulară a Indiei față de conflict: se distanțează vocal de Rusia, menținând în același timp legături cruciale cu Moscova. Potrivit lui Deepa Ollapally, profesor de cercetare și director al Rising Powers Initiative la Elliott School of International Affairs, George Washington University, „limbajul mai ferm al lui Modi față de Putin” ar trebui înțeles în contextul creșterii prețurilor la alimente, combustibil și îngrășăminte, precum și al „greutăților pe care le crea pentru alte țări”, potrivit CNN.

„Există un anumit nivel de nerăbdare (pentru India) față de intensificarea războiului(…)Există sentimentul că Putin forțează limitele Indiei pentru că, într-un fel, aceasta s-a pus în pericol. Și nu este o poziție confortabilă pentru India”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

În timpul celui de-al 21-lea summit anual India-Rusia de la New Delhi din decembrie anul trecut, în timp ce forțele rusești se adunau la granița cu Ucraina, Modi l-a salutat pe Putin. „Dragul meu prieten, președintele Vladimir Putin”, a spus Modi, „atașamentul dvs. față de India și angajamentul dvs. personal simbolizează importanța relațiilor dintre India și Rusia și vă sunt foarte recunoscător pentru asta.”

De la sfârșitul Războiului Rece, New Delhi și Moscova au menținut legături strânse, iar India continuă să se bazeze în mod semnificativ pe Moscova pentru echipamente militare. Această relație este crucială, având în vedere tensiunile actuale dintre China și India de-a lungul graniței lor comune din Himalaya. Analiștii susțin că India este îngrijorată de faptul că izolarea crescândă a lui Putin ar putea împinge Moscova mai aproape de Beijing și, prin urmare, India trebuie să dea dovadă de prudență.

Atunci când New Delhi s-a alăturat Chinei în cadrul exercițiilor militare rusești Vostok, a afișat răsucirea întortocheată a poziției sale privind agresiunea Rusiei în Ucraina, care a fost criticată de aliații săi occidentali. „Acest lucru poate fi văzut ca o poveste a două Indii”, a spus Ollapally. „Pe de o parte, se împotrivesc Chinei și apoi fac exerciții împreună cu China și Rusia, dând Rusiei o anumită legitimitate.”

De asemenea, India și China par să aibă opinii similare cu privire la războiul din Ucraina, cel puțin la suprafață. Ambele au ales să se prezinte mai degrabă ca observatori tăcuți decât ca rivali declarați. Ambele au pledat pentru pace, dar s-au abținut să denunțe în mod deschis invazia.

China este cea mai mare amenințare a Indiei

Cu toate acestea, cercetătorii au spus că aici par să se oprească paralelele. China a denunțat în mod constant sancțiunile occidentale și a acuzat NATO și Statele Unite pentru conflict, reluând afirmația Rusiei potrivit căreia expansiunea NATO spre est a cauzat criza. De asemenea, mass-media oficială chineză amplifică punctele de discuție și dezinformările rusești. Războiul se înrăutățește, dar India a evitat să condamne NATO și s-a pronunțat cu mai multă fermitate în favoarea păcii.

Cu toate acestea, criticii susțin că, în ciuda legăturilor tot mai strânse ale Indiei cu Occidentul, aceasta pune accentul pe amenințările din propria curte. „China rămâne marea amenințare la granițele Indiei, iar India nu ar dori ca alianța Rusia-China să devină foarte puternică”, a declarat Sushant Singh, membru senior la Centrul pentru Cercetare Politică din New Delhi. „Acest lucru nu este în interesul Indiei”.

De la începutul atacului Rusiei, președintele american Joe Biden s-a folosit de conflictul lui Putin pentru a-și promova cruciada globală pentru democrație. „Ucraina și poporul său se află în prima linie de luptă pentru a-și salva națiunea”, a declarat el în timpul unui discurs din martie. „Iar rezistența lor curajoasă face parte dintr-o luptă mai amplă pentru principiile democratice esențiale care îi unesc pe toți oamenii liberi.”

Chiar dacă legăturile dintre New Delhi și Occident s-au apropiat de când Modi a fost ales în 2014, India, cea mai mare democrație din lume cu 1,3 miliarde de locuitori, nu împărtășește punctele de vedere ale SUA.

Timp de mulți ani după independență, politica externă a Indiei a fost guvernată de politica de nealiniere, o poziție adoptată în timpul Războiului Rece pentru a evita să sprijine fie SUA, fie Uniunea Sovietică. Și, potrivit lui Singh, acțiunile Indiei „au fost pentru a-și proteja propriile interese”.

În marja unei întâlniri față în față cu Putin la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai de luna trecută, Modi a remarcat că lumea săracă a fost grav afectată de probleme precum penuria de alimente și energie. „Știu că epoca de astăzi nu este a războiului și am vorbit cu dumneavoastră de multe ori la telefon pe tema că democrația și diplomația și dialogul sunt toate aceste lucruri care ating lumea”, i-a spus Modi lui Putin.

Potrivit lui Singh, India riscă să fie criticată pentru că acționează cu ipocrizie sub administrația Modi, care a fost criticată pentru restricțiile privind libertatea de exprimare și politicile discriminatorii față de grupurile minoritare.

„India a fost foarte ezitantă în a ridica probleme legate de democrație, deoarece a fost criticată din nou și din nou pentru natura sa autoritară și pentru actele antidemocratice împotriva minorităților religioase”, a declarat Singh. În timp ce Ollapally a afirmat că ceea ce face India, ca țară în curs de dezvoltare, este „de înțeles”, New Delhi ar putea lua mai multe măsuri pentru a respecta valorile democratice stabilite în preambulul constituției națiunii.

„Cred că, cu siguranță, (India) ar putea face mai mult pe acest front, cel puțin în declarațiile sale, pentru că nu are chiar atât de mult de pierdut făcând aceste declarații”, a spus ea.