Infofinanciar > Lumea la zi > Tensiuni! India joacă dur în privința acordului comercial cu Marea Britanie
Lumea la zi

Tensiuni! India joacă dur în privința acordului comercial cu Marea Britanie

Liz Truss și India, Sursă foto: Foreign Brief
Sursă foto: Foreign Brief

Prim-ministrul britanic Liz Truss, a cărei administrație tânără ar putea face o pauză pe fondul turbulențelor de pe piață și al scăderii ratingului în sondaje, i-a ordonat ministrului Comerțului să respecte termenul limită de 24 octombrie de la Diwali pentru acordul stabilit de predecesorul Boris Johnson și de Narendra Modi în India. Dar, cu câteva săptămâni înainte de încheierea negocierilor, unele sectoare cruciale sunt speriate de ceea ce se întâmplă în acest moment în privința acordului.

În cazul în care acordul „nu se schimbă destul de mult”, a declarat un om de afaceri de rang înalt informat cu privire la conținutul discuțiilor, „se va ajunge pe teritoriul unui acord prost”, care „este mai rău decât niciun acord”.

Asta nu înseamnă că negociatorii britanici, aflați în discuții zilnice cu omologii lor, nu adună victorii. Marea Britanie este pe punctul de a obține o reducere abruptă a tarifului federal de 150% impus de India pentru importurile de whisky scoțian, au declarat pentru POLITICO două persoane familiarizate cu această situație.

Aceasta ar marca o victorie timpurie pentru o industrie emblematică sub conducerea secretarului pentru comerț, Kemi Badenoch, care se va adresa luni conferinței Partidului Conservator de la Birmingham. Șefa sa, Truss, ea însăși fostă șefă a departamentului de comerț al Regatului Unit,  a descris încheierea unui acord cu India ca fiind una dintre principalele sale priorități comerciale.

Cu toate acestea, ca întotdeauna în cazul discuțiilor comerciale globale, există o piedică. În timp ce India este pregătită să reducă tariful federal pentru whisky, negociatorii de la Delhi folosesc acest acord ca pârghie pentru a obține ceea ce doresc de la Marea Britanie.

Ce spun oficialii britanici

Un purtător de cuvânt al departamentului de comerț al Marii Britanii a declarat că „nu poate comenta negocierile în direct”, dar că „suntem clari că nu vom sacrifica calitatea pentru viteză”. Marea Britanie va semna, a subliniat acesta, „doar atunci când vom avea un acord care satisface interesele Regatului Unit”.

În privat, un oficial guvernamental a recunoscut că India a „jucat murdar” printr-o campanie de presiune publică pentru a împinge Marea Britanie să încheie un acord care, potrivit unor persoane din interior, se va concentra pe eliminarea tarifelor la bunuri. Chiar dacă va obține reducerea tarifelor pentru scotch, industria whisky-ului rămâne îngrijorată de faptul că o serie de bariere birocratice vor trebui eliminate pentru ca reducerea aceasta să-și pună amprenta cu adevărat.

„Chiar dacă tarifele la scotch scad, există tot felul de bariere de acces pe piață, în special la nivel de stat, care vor continua să reprezinte o provocare majoră”, a declarat David Henig, director al politicii comerciale din Marea Britanie la centrul de reflecție European Centre for International Political Economy (ECIPE).

Săptămâna trecută, India a amenințat că va aplica tarife vamale de retorsiune în valoare de 247 de milioane de dolari pentru Scotch și alte industrii dacă Marea Britanie nu renunță la măsurile controversate pe care le-a instituit pentru a-și proteja industria siderurgică internă.

În timp ce cele două probleme sunt aparent separate, unii experți în comerț au considerat că este vorba de o tactică de negociere dură bine cunoscută de la Delhi. Astfel, o persoană apropiată de acest acord afirmă că acordul pare a fi menit să ofere Indiei „o pârghie suplimentară” în discuțiile privind un acord de liber schimb.

„India a făcut acest lucru cu SUA și în urmă cu câțiva ani, în cazul oțelul”, au remarcat ei, spunând că mișcarea nu este „diferită” de tacticile de presiune de ultim moment ale Indiei la summitul privind clima COP26 și de recentele negocieri din cadrul OMC privind accesul la vaccinul COVID-19.

Mișcarea arată că India „își pregătește mai multe pârghii pentru a obține de la noi acordul comercial pe care îl dorește”, a spus Henig. Astfel de tactici de presiune sunt „cu siguranță în manualul negocierilor comerciale”, a declarat un alt expert în comerț.

O persoană apropiată de industria whisky-ului scoțian a contestat ideea, potrivit căreia măsura de retorsiune a oțelului ar avea legătură cu discuțiile comerciale mai largi, spunând că Delhi nu face decât să „reacționeze” la decizia Marii Britanii din iunie de a-și consolida industria siderurgică, scrie Politico.

Joc murdar

În timp ce disputele privind tarifele la whisky continuă, sectorul serviciilor din Marea Britanie are propriile îndoieli. În august, mai multe asociații de afaceri, inclusiv din sectorul tehnologic, al serviciilor financiare, farmaceutic și chimic din Marea Britanie, și-au făcut publice îngrijorările cu privire la rapiditatea negocierilor și la ceea ce va oferi acest acord firmelor britanice.

„Spun de ceva timp că aș prefera să obținem un acord mai benefic decât să ne grăbim să îl finalizăm până la termenul stabilit de Diwali”, a declarat Karan Bilimoria, magnatul berii Cobra și președintele fondator al UK India Business Council.

Bilimoria a declarat că, „în mod ideal”, negocierile ar trebui să se încheie până la sfârșitul anului, lăsând ușa deschisă pentru a încheia un pact care să aducă beneficii sectoarelor cheie de creștere ale Marii Britanii. Dar el a adăugat: „Din câte știu, guvernul lucrează la un acord care să fie amplu, cuprinzător și care să fie în beneficiul Regatului Unit și al întreprinderilor noastre.”

Marea Britanie rămâne în proporție covârșitoare o economie bazată pe servicii: sectorul a generat 78% din producția economică totală a Regatului Unit în perioada aprilie-iunie a acestui an. Asigurarea atât a liberei circulații a datelor între țări, cât și a unor protecții puternice pentru drepturile de proprietate intelectuală au fost „obiective generale” cheie pentru acordul stabilit în abordarea strategică a Regatului Unit pentru discuțiile din ianuarie.

Cu toate acestea, datele par a fi, de asemenea, un obstacol major în vederea încheierii unui acord cu India care să asigure mari câștiguri pentru giganții serviciilor din Regatul Unit.

Acordul Marii Britanii cu India „ar putea să nu reușească să obțină un acces semnificativ pentru companiile britanice de tehnologie, servicii digitale și financiare”, a avertizat Kathryn Watson, expert în politici comerciale la firma de consultanță Flint Global. India, a subliniat ea, „este foarte protectoare când vine vorba de transferul de date în afara regiunii sale și îngreunează din ce în ce mai mult procesul companiilor de a stoca date în afara granițelor sale „.

Negocieri dure între britanici și indieni

Oamenii de afaceri și experții au declarat că volumul mare de domenii care lipsesc din pact îi va obliga pe negociatorii britanici să includă în acord comisii mixte, astfel încât problemele nerezolvate să poată fi rezolvate în viitor.

Întreprinderile britanice „ar trebui să fie sceptice că structurile puse în aplicare pentru viitor vor da rezultate semnificative și rapide”, a spus Henig, referindu-se la orice grupuri de lucru și comitete mixte formate de pact. „Dar, ele ar putea fi capabile să obțină câștiguri graduale, în special dacă accentul din partea Marii Britanii se va pune pe implementarea acordurilor mai degrabă decât pe negocierea de noi acorduri”.

Truss le-a acordat negociatorilor britanici un mandat cât mai larg posibil pentru a asigura acordul până la termenul limită dictat de Diwali.

„Se pare că este un acord bazat pe bunuri, care oferă companiilor indiene dreptul de a vinde în Regatul Unit fără a fi nevoite să aibă o prezență în Regatul Unit”, a declarat primul om de afaceri de rang înalt citat

În forma actuală, acordul prevede atât de puțin pentru sectorul serviciilor „încât îl face să pară foarte asimetric” în favoarea Indiei, au adăugat aceștia. „Este păcat, pentru că aceasta este o oportunitate care apare o dată la 20 de ani și nu vom avea ocazia să o renegociem prea curând.”