Infofinanciar > Lumea la zi > Dezvăluirile unui senator american: Rusia poate ataca o țară NATO din cauza înfrângerilor din Ucraina
Lumea la zi

Dezvăluirile unui senator american: Rusia poate ataca o țară NATO din cauza înfrângerilor din Ucraina

Vladimir Putin și Volodimir Zelenski
sursa foto businesstoday.in

Washington se teme din ce în ce mai tare de un posibil atac al Rusiei în alianța NATO. Motivul fiind armamentul oferit Ucrainei de țările care fac parte din NATO.

„Cred că este foarte posibil ca el (Putin)  să ajungă să lovească unele dintre aceste locuri de distribuție, locuri de unde vin proviziile, inclusiv din interiorul Poloniei. Cea mai mare temere e că Putin ar putea ordona atacarea unui centru NATO din Polonia. Se vorbește mult despre un atac nuclear, dar cred că lucrul care mă îngrijorează cel mai mult este un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO. De exemplu, (un atac) vizând aeroportul din Polonia sau un alt punct de distribuție (…) O lovitură împotriva unui centru de aprovizionare NATO dintr-un loc din Polonia ar ridica, cu siguranță, chestiunea unui atac direct împotriva unui aliat NATO”, declară senatorul republican Marco Rubio.

Arme nucleare folosite de Ruși

Dacă Putin ar recurge la o armă nucleară tactică, atunci Statele Unite ale Americii şi aliații lor vor distruge trupele și echipamentele Rusiei din Ucraina, dar și întreaga flotă rusă din Marea Neagră. Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane în Europa, consideră că probabilitatea ca președintele rus să ordone un atac nuclear este redusă, conform Antena3.

Vladimir Putin are mii de arme nucleare, dar cred că este foarte puțin probabil să le și folosească. În primul rând, ar fi imposibil ca Statele Unite ale Americii să nu se implice direct și cred că Kremlinul e conștient de asta. Nu putem permite cuiva să folosească arme nucleare. Nu știu exact care va fi răspunsul Statelor Unite, dar ar fi unul semnificativ pentru că, normal, nu putem permite cuiva să folosească arme nucleare. China, India, Pakistan, Iran, Coreea de Nord, toate aceste țări ar urmări cum ar răspunde Statele Unite ale Americii la folosirea unei arme nucleare. Dacă nu răspundem rapid și în forță, acesta ar fi un mesaj pentru ei că și ei pot folosi arme nucleare pentru a amenința și intimida o țară vecină. Deci aici nu e vorba doar de Ucraina. Nu știu cum ar reacționa președintele Statelor Unite, dar sunt singur că Pentagonul i-ar da o listă de opțiuni și, repet, Kremlinul cred că știe asta și cred că ultimul lucru pe care și-l dorește e ca Statele Unite ale Americii să fie direct implicate”, estimează Ben Hodges.