Infofinanciar > Lumea la zi > Acuzații la adresa liderilor militari. Bloggerii pro-ruși: „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct.”
Lumea la zi

Acuzații la adresa liderilor militari. Bloggerii pro-ruși: „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct.”

razboi sursa foto G4Media ro
Sursa foto: G4Media.ro

Conform New York Times, săptămâna trecută, militarii ruși au încercat traversarea unui râu din nord-estul Ucrainei. Aceste eveniment este unul dintre cele mai mortale lupte din timpul războiului, cu aproape 500 de soldați ruși uciși sau răniți într-o singură operațiune.

În timp ce Kremlin încerca să mențină controlul asupra informațiilor transmise, apar tot mai multe detalii despre cele întâmplate.

Eșec rusesc de amploare

Eșecul rusesc rezonează cu un grup de bloggeri de război pro-ruși, care fac parte din trupele de pe linia frontului. Aceștia au postat cu regularitate pe Telegram afirmații despre succesul rusesc și frica ucrainenilor.

„Comentariile acestor bloggeri foarte citiți pot alimenta îndoielile în creștere din Rusia cu privire la perspectivele sale în acest război și la competența liderilor militari ruși”, a scris în weekend Institutul pentru Studiul Războiului, un organism de cercetare militară cu sediul la Washington.

Ucrainenii le-au ținut piept rușilor 

Pe data de 11 mai, 550 de soldați și 74 de pușcași motorizați din cadrul Armatei 41 de Arme Combinate au fost trimiși pentru a traversa râul Doneț la Bilohorivka, în estul regiunii Luhansk. Aceștia au încercat să încercuiască forțele ucrainene în apropiere de Rubizhne.

Conform imaginilor, artileria ucraineană a distrus mai multe poduri de pontoane rusești și un grup de trupe și echipamente rusești în jurul râului.

Institutul pentru Studiul Războiului, conform analizelor bazate pe imaginile disponibile publicului a declarat că există posibilitatea de a exista până la 485 de soldați ruși uciși sau răniți și mai mult de 80 de echipamente distruse.

Conducătorii armatei rusești au acționat greșit

După aflarea acestor vești, unii bloggeri ruși au criticat conducerea incompetentă.

„Am tăcut mult timp”, a declarat Iuri Podolyaka, un blogger de război cu 2,1 milioane de urmăritori pe Telegram, într-un videoclip postat vineri, spunând că a evitat să critice armata rusă până în prezent.

„Ultima picătură care mi-a copleșit răbdarea au fost evenimentele din jurul Bilohorivka, unde din cauza prostiei – subliniez, din cauza prostiei comandamentului rus – cel puțin un grup tactic de batalion a fost ars, posibil două”, a continuat acesta.

Tot el a ridicularizat retorica Kremlinului, conform căreia războiul se desfășoară „conform planului”. În videoclipul postat el a mărturisit că armata rusă duce lipsă de drone funcționale fără pilot, de echipamente de vedere pe timp de noapte și de alte materiale „care lipsesc în mod catastrofal pe front”.

„Da, înțeleg că este imposibil să nu existe probleme în război”, a spus el. „Dar când aceleași probleme continuă timp de trei luni și nimic nu pare să se schimbe, atunci eu personal și, de fapt, milioane de cetățeni ai Federației Ruse, începem să avem întrebări pentru acești lideri ai operațiunii militare.”

Un alt blogger, Starshe Eddy susține despre liderii militari ruși că au lăsat forțele expuse ceea ce este „nu idioțenie, ci sabotaj direct”.

Vladlen Tatarski a spus că ofensiva rusă din est are un randament scăzut din cauza conducătorilor militari.

„Până când nu vom afla numele de familie al geniului militar care a așezat un B.T.G. lângă râu și nu va răspunde public pentru asta, nu vom fi avut nicio reformă militară.”

De asemenea, experții militari occidentali au analizat tactica de traversare a râului a rușilor. Ei au spus că șefii armatei au grăbit operațiunea și că a fost o dezordine totală.

Dacă estimările potrivit cărora sute de soldați au fost uciși sau răniți se dovedesc a fi corecte, ar fi una dintre cele mai mortale confruntări cunoscute din timpul invaziei ruse în Ucraina.