Infofinanciar > Lumea la zi > Acuzații directe la adresa lui Zelenski! General ucrainean: „Agențiile de informații au raportat conducerii despre ofensiva rusească”
Lumea la zi

Acuzații directe la adresa lui Zelenski! General ucrainean: „Agențiile de informații au raportat conducerii despre ofensiva rusească”

zfi.ro
foto: zfi.ro

Fostul comandant al forțelor speciale ucrainene pe numele său Serhii Krivonos susține, că la comanda lui Zelenski, a fost deschis un dosar penal care-l vizează, conform celor de la Babel.

Generalul Krivonos susține că acuzațiile care i se aduc în dosarul respectiv au legătura cu perioada în care apărarea Aeroportului Sikorski era asigurată de cadrul militar ucrainean. Krivonos, într-un interviu acordat jurnalistului militar Yuri Butușov, a declarat: „Pe 2 august un dosar penal a fost deschis împotriva mea de către Biroul de Securitate al Statului. Investigatorilor SBI li s-au dat instrucțiuni să recunoască drept ilegal ordinul semnat personal de către Comandantul-Șef al Forțelor Armate, Valeri Zalujnîi, care mă numea comandant al aeroportului Kiev și mă înrola în serviciul militar”.

Declarația a fost postată ulterior de reprezentantul presei pe pagina de Facebook.

Au fost date ordine ilegale 

Acuzațiile care i se aduc, conform generalului, au în prim plan ordinele ilegale pe care le-ar fi dat Serhi Krivonos în timpul desfășurării operațiunii de apărare a aeroportului care s-au desfășurat în perioada februarie-martie. Potrivit declarației făcute de generalul ucrainean, procurorii i-au solicitat acestuia documentul care prevedea reînrolarea sa, dat fiind faptul că Serhi Krivonos nu mai era un cadru militar activ.

În rechizitoriul remis de SBI se arătă că au fost sustrase bunuri care aparțineau aeroportului și că la ordinele generalului pistele de aterizare au fost distruse, cu toate că un asemnea ordin nu ar fi fost necesar.

Cea mai importantă instituție militară din Ucraina, Statul Major al Forțelor Armate au confirmat că generalul s-a ocupat de apărarea aeroportului, o acține voluntară a generalului, iar reînrolarea acestuia nu s-a produs și la nivel official, conform hotnews.ro.

În biroul politic al președintelui ucrainean sunt infiltrați agenți ruși

Statul Major al Forțelor Armate a mai adăugat faptul că obiectivul a fost sub paza unităților Forțelor de Apărare Teritorială pe durata stabilizării situației din proximitatea capitalei ucrainene.

Portofoliul generalului Serhii Krivonos mai conține și funcția de secretar adjunct al Consiliului Național de Securitate în intervalul 2016-decembrie 2020.

Volodimir Zelenski l-a revocat din această funcție, după ce Krivonos a spus la îndoială decizia primului om în Stat de a disloca în masă bărbații și femeile din Ucraina în cazul unui atac rusesc din Crimeea. Afirmația generalului ucrainean care i-a adus revocarea  din funcție are la bază motivația conform căreia ucrainienii, la momentul respectiv, nu aveau pregătirea ideologică necesară iar instruirea lor militară lipsea cu desăvârșire.

Fostul comandant al forțelor speciale s-a lansat într-un atac direct la adresa Președintelui ucrainean prin care afirma că cel din urmă nu a investit în industria de apărare. În contextul în care forțele armate au primit din partea americanilor sistemele de rachete HIMARS , generalul a afirmat faptul că:

„Dar nu am investit bani în dezvoltarea propriilor capabilități defensive și a industriei de apărare”. Ofițerul ucrainean și-a reluat atacul la adresa lui Zelensky la începutul acestei luni atunci când acesta a afirmat că în biroul lui Zelensky s-ar afla agenți pro-ruși. Pentru a-și susșine afirmația Krivonos a adus în discuție faptul că la începutul lunii ianuarie înalți oficiali americani i-au sugerat președintelui Zelensky faptul că Federația Rusă pregătește operațiuni militare împotriva Ucrainei.

Dat fiind faptul că în anturajul politic al lui Zelensky s-ar afla și agenți pro-ruși aceștia au catalogat afirmațiile diplomațiilor americani drept baliverne și miniciuni.

„Nu există niciun alt mod de a justifica asta. Să spună că n-au știut. Asta este o minciună sfruntată. Agențiile ucrainene și străine de informații au raportat conducerii despre ofensiva rusească”, își continua acuzațiile generalul ucrainean.