Infofinanciar > Info > Aceste vouchere cresc cu 5%. Valoarea lor va ajunge la 400 de lei
Info

Aceste vouchere cresc cu 5%. Valoarea lor va ajunge la 400 de lei

Bani
Sursa foto: playtech.ro

Această majorare privește atât voucherele culturale lunare, cât și cele ocazionale. Aici, va fi o creștere de 5% pentru ambele categorii. Astfel, valoarea voucherelor culturale acordate lunar va ajunge la 200 de lei, iar valoarea celor acordate ocazional ajung la 400 de lei.

Această creștere de 5% se transpune în 10, respectiv 20 de lei, bani pe care îi vor primi românii în plus. În momentul actual, valoarea voucherelor culturale oferite lunar este de 190 de lei, iar cea a voucherelor culturale oferite ocazional este de 380 de lei.

De când se va face majorarea?

Acest proiect a fost depus de Ministerul Finanțelor. Oficialii au introdus această majorare a valorii voucherelor culturale sub forma unor tichete care să nu depășească 200, respectiv 400 de lei. Această creștere va fi din luna aprilie, având în vedere faptul că valorile actuale ale tichetelor culturale sunt valabile până la finalul lunii curente.

Aceste vouchere pot fi folosite de către beneficiari pentru cumpărarea anumitor bunuri sau pentru serviciile culturale. Mai exact, aceste tichete culturale pot fi utilizate pentru „abonamente, spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor”.

Tot aici este de menționat și faptul că se vor putea achiziționa și manuale, albume muzicale sau filme în orice format. Pentru a intra în vigoare această creștere a voucherelor, potrivit parcursului legislativ, proiectul trebuie semnat de ministrul Finanțelor și de cel al Culturii. Ulterior, proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial.

Cei care primesc acesta vouchere sunt scutiți de plata contribuțiilor salariale obligatorii. De asemenea, angajatorii care acordă salariaților aceste tichete culturale beneficiază de numeroase facilități din punct de vedere fiscal, conform antena3.ro.

Beneficiarii voucherelor culturale

Conform art. 3 din lege, cei care pot primi vouchere culturale, sunt cei care:

– lucrează în instituţiile publice centrale şi locale;

– operatorii economici;

– lucrează în regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, societăţile, indiferent de forma juridică de organizare şi de forma de proprietate;

– lucrează în instituţiile financiare şi instituţiile de credit;

– fac parte din organizaţiile cooperatiste, societăţile agricole şi alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică;

– fac parte din organizaţiile nonprofit, precum şi orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislaţiei române

Pentru a fi valabile, aceste vouchere trebuie să aibă înscrise pe suportul electronic următoarele mențiuni: numele şi adresa emitentului; perioada de valabilitate a utilizării tichetului; interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de alte bunuri/servicii decât cele prevăzute de lege; numele, prenumele şi codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul cultural.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.