Infofinanciar > Info > Valoarea acestor vouchere va crește! Cine va beneficia de și mai mulți bani
Info

Valoarea acestor vouchere va crește! Cine va beneficia de și mai mulți bani

Bani sursă foto: capital.ro
FOTO: capital.ro

Din luna aprilie a acestui an, angajații care beneficiază de vouchere culturale vor beneficia de mai mulți bani, conform unui proiect depus de Ministerul Finanțelor. Tichetele culturale se vor majora cu 10 lei pentru cele acordate în fiecare lună și cu 20 de lei, pentru cele care se acordă ocazional.

Prin urmare, în acest an, valoarea voucherelor culturale va fi de 200 de lei/lună, iar suma acordată pentru cele oferite ocazional va fi de 400 de lei. La ora actuală, tichetele nu depășesc de 190 de lei/lună și 380 de lei în cazul celor care se acordă ocazional.

Crește valoarea tichetelor culturale

Proiectul depus de Ministerul Finanțelor stipulează ca majorarea sumelor acordate lunar sau ocazional sub forma tichetelor culturale să nu depășească 200 respectiv 400 de lei. Dat fiind faptul că valorile actuale ale tichetelor culturale sunt valabil până la finalul acestei luni, noile sume majorate vor intra în vigoare începând cu luna aprilie 2023.

Beneficiarii pot folosi voucherele culturale pentru achitarea anumitor bunuri sau pentru, după cum sunt și intitulate de altfel, pentru serviciile culturale. Prin urmare, tichetele pot fi utilizate pentru ”abonamente, spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor”, potrivit antena3.ro.

De asemenea, se mai pot cumpăra manuale, albume muzicale sau filme în orice format. Conform parcursului legislativ, pentru a intra în vigoare majorarea voucherelor culturale, proiectul trebuie semnat de ministrul Finanțelor și de cel al Culturii, după care va fi publicat în  Monitorul Oficial.

În ce condiții pot fi utilizate voucherele culturale

Angajatorii care acordă personalului tichete culturale beneficiază de numeroase facilități din punct de vedere fiscal, iar angajații sunt scutiți de plata contribuțiilor salariale obligatorii. Potrivit art 3 din lege, pot beneficia de tichetele culturale:

Instituţiile publice centrale şi locale; operatorii economici; regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, societăţile, indiferent de forma juridică de organizare şi de forma de proprietate; instituţiile financiare şi instituţiile de credit; organizaţiile cooperatiste, societăţile agricole şi alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică; organizaţiile nonprofit, precum şi orice altă entitate care are statutul legai de persoană juridică constituită potrivit legislaţiei române, potrivit juridice.ro.

Cât sunt valabile voucherele?

De asemenea, legea care reglementează acordarea tichetelor culturale precizează și condițiile de valabilitate ale acestora, prin urmare voucherele pot fi folosite doar dacă au înscrise pe suportul electronic următoarele mențiuni:

  • numele şi adresa emitentului;
  • perioada de valabilitate a utilizării tichetului;
  • interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de alte bunuri/servicii decât cele prevăzute de lege;
  • numele, prenumele şi codul numeric personal ale salariatului care este în drept să utilizeze tichetul cultural,