Info

Ministerul Finanțelor a atras 75 de milioane de lei de la bănci. Care este suma pe care instituția de stat vrea să o împrumute în luna ianuarie

Ministerul Finanțelor, sursa: hotnews.ro
sursa: hotnews.ro

Ministerul Finanţelor României a anunțat marți, 17 ianuarie, că a atras 75 de milioane de lei suplimentari de la bănci, după licitația de 2,2 miliarde de lei din cursul zilei de luni. Conform estimărilor oficiale, statul român dorește să împrumute doar în luna ianuarie cu 5,3 miliarde de lei pentru refinanțarea datoriei publice şi finanțarea deficitului bugetar, arată ultimele informații.

Banca Națională a României (BNR) a publicat marți o serie de informații cu privire la banii pe care i-a împrumutat Ministerul Finanțelor de la bănci în cursul acestei zile. Este vorba de 75 de milioane de lei, asta după ce luni a împrumutat nu mai puțin de 2,2 miliarde de lei, la o dobândă de 7,67% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 109 de luni.

Astfel, valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 75 de milioane de lei, cu toate că băncile au transmis oferte în valoare de 405 milioane de lei.

În același timp, Ministerul Finanţelor a planificat, doar pentru luna ianuarie 2023, împrumuturi 4,7 miliarde de lei de la băncile comerciale care activează pe teritoriul României. În același timp, la aceste sume se poate adăuga suma de 645 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, mai arată BNR.

Suma totală, în valoare de 5,345 de miliarde de lei, este cu 315 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în decembrie, de 5,03 de miliarde lei. Conform oficialilor, aceasta este destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat al României în perioada următoare.

Investițiile au devenit mai importante decât consumul în bugetul de stat

Marți, 17 ianuarie, premierul Nicolae Ciucă a venit cu o veste economică importantă la nivel național, explicând, într-o postare pe Facebook, că este pentru prima dată în istoria României când investițiile au devenit o componentă mai importantă decât consumul în alcătuirea bugetului de stat al României.

„Investițiile au devenit o componentă mai importantă decât consumul, în alcătuirea bugetului de stat și în creșterea economiei. Potrivit indicatorilor de profil, în trimestrul al treilea al anului trecut, investițiile au contribuit cu 3,8% în creșterea PIB, iar consumul – cu 2,5%. Dincolo de aceste cifre, situația se poate observa mergând prin țară și privind cum construcțiile industriale, comerciale ori rezidențiale au devenit un domeniu foarte vizibil, generator de locuri de muncă. La aceste investiții private se adaugă cele guvernamentale și fondurile europene, care aduc constant îmbunătățiri infrastructurii publice din aproape orice domeniu, de la autostrăzi și căi ferate, până la spitale și școli”, a explicat şeful Guvernului, conform economedia.ro.

Mai mult, acesta a explicat că în prezent, investițiile devin locomotiva creșterii economice a țării.

„A venit momentul ca România să se comporte ca o țară care își merită locul în organizații ale statelor cu economii avansate, precum UE sau OECD. Acum, investițiile devin locomotiva creșterii economice, iar asta arată că România a devenit interesantă pentru investitorii internaționali, care ne văd ca pe o piață performantă, profitabilă și stabilă. Trecerea de la o economie bazată pe consum la una bazată pe investiții este una dintre cele mai importante realizări ale guvernului pe care îl conduc”, a conchis premierul României.