Infofinanciar > Info > Mare atenție cu voucherele sociale! Greșelile care aduc amenzi usturătoare
Info

Mare atenție cu voucherele sociale! Greșelile care aduc amenzi usturătoare

Vouchere, Sursă foto: Playtech
FOTO: playtech.ro

Beneficiarii tichetelor de vacanță riscă amenzi uriașe dacă nu vor respecta Legea care reglementează acordarea tichetelor cadou. Sancțiunile de sute de mii de lei se aplică atât persoanelor fizice, precum și entităților fizice, indiferent că este vorba de unitatea hotelieră sau de agenția de turism.

Prin urmare, persoanele depistate că au comercializat tichetele de vacanță vor fi sancționați cu 26.600 de lei, iar unitățile de cazare care acceptă tichete de cazare care nu aparțin titularului de drept vor fi amendate cu 13.300 de lei. Angajații statului sunt recompensați cu bonuri de vacanță care acoperă mai multe servicii precum cazare, transport, mâncare, agrement sau tratament balnear.

Tichetele de vacanță sunt impozitabile

Pe lângă faptul că nu sunt transmisibile, beneficiarii voucherelor trebuie să mai aibă în vedere faptul că tichetele au o perioadă de valabilitate care nu poate depăși mai mult de un an de la data emiterii. De serviciile acoperite de tichetul de vacanță beneficiază doar titularul în baza actului de identitate.

Un al doilea aspect pe care trebuie să-l ia în considerare angajații constă în faptul că indiferent dacă profesează pentru doi angajatori, indemnizația este acordată o singură dată, unde beneficiarul are funcția de bază.

Sumele aferente tichetelor sunt impozabile în luna în care angajatorul le-a acordat. Prin urmare, în luna respectivă, angajatorul va reține 145 de lei, adică acei 10% care reprezintă impozitul pe venit. Tichetele de vacanță uninominale au o valoare totală de 1450 de lei, potrivit Ministerului Finanțelor.

Odată clarificate aceste aspecte posesorii tichetelor de vacanță își vor alege agenția, unitatea hotelieră sau pensiunea după caz și desigur stațiunea unde își va petrece vacanța. După care, beneficiarii trebuie să consulte dacă hotelul ales este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță.

Tichetele de vacanță nu sunt transmisibile și sub nicio formă nu pot fi comercializate

Instituțiile publice acordă în fiecare an în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în valoare de 1450 de lei salariat. Însă, angajatorul are dreptul de a decide, în funcție de resursele bugetare, când va acorda voucherele de vacanță. Decizia se va lua de comun acord cu organizațiile sindicale legale sau după caz cu reprezentanții salariaților, potrivit romaniatv.net.

Amenda aplicată ajunge până la 26.600 de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul hotelurilor sau a agențiilor care fac rabat de la prevederile legii vor fi sancționate cu 13.300 de lei.

„Instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a precizat Ministerul Finanțelor.