Infofinanciar > Info > Abuz legislativ privind modificarea acestor pensii! Scandal la nivel înalt în România
Info

Abuz legislativ privind modificarea acestor pensii! Scandal la nivel înalt în România

Pilonul II de pensii private
sursa: dreamstime.com

Legea pensiilor speciale a creat multe discuții, atât la nivelul opiniei publice, cât și între politicieni. Adoptată de Senat, legea prevede măsuri mai dure pentru cei cu venituri mari. Această implementare pune sub semnul întrebării constituționalitatea acestui demers.

Legea pensiilor are ca subiect principal anumite categorii socio-profesionale, precum magistrați, personalul auxiliar din Justiție, dar și angajații care profesează în zona de apărare și siguranță. Anumiți oficiali afirmă faptul că includerea pensiilor militare în categoria de pensii speciale ar reprezenta un abuz legislativ

Legea care include pensiile militare, abuz legislativ

Vasile Dîncu este președintele Comisiei pentru afaceri europene și fost ministru al Apărării. Acesta a afirmat că încadrarea pensiilor militare în categoria legii pensiilor speciale, aprobată de Senat, reprezintă un puternic abuz legislativ, care nu ar trebui tolerat.

„Astăzi avem o coincidență istorică, nu ştiu cât de fericită sau nefericită. Miercuri, în Senatul României s-a votat o modificare a legii pensiilor de serviciu, pe care unii le numesc pensii speciale, înglobându-se, din nefericire, în aceste aşa-numite pensii speciale şi pensiile militare, lucru care, după părerea mea, este un abuz de înţelegere şi, în acelaşi timp, în cazul acesta devine un abuz legislativ”, a precizat Vasile Dîncu, în cadrul participării sale la o masă rotundă, care avea ca temă pensiile militare în Uniunea Europeană şi NATO.

În contextul acestor declarații cu privire la reforma pensiilor speciale, Robert Cazanciuc, vicepreşedintele Senatului, a semnalat faptul că este necesară o revizuire a Constituției, care să includă și domeniul militar.

„Viaţa din ultimii 30 de ani a arătat că e nevoie de anumite clarificări, unele dintre ele s-ar putea să se refere şi la Armată. De ce nu, să se refere la statutul cadrelor militare, să se refere la militari (…). Aşa că în tot răul este şi un bine, până la urmă. Această discuţie aproape nesfârşită despre pensii trebuie să aibă şi câteva părţi bune (…).Cred că e foarte important să găsim în Parlament acele formule potrivite, pentru ca această carieră militară să fie una stabilă, predictibilă (…). Legea nu e făcută să încurce, e făcută să ne ajute. Dar dacă legea e făcută de către cei care pierd contactul cu realitatea, ne încurcă”, a transmis Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului.

Reforma pensiilor speciale, regulă europeană

Această prevedere a reformelor speciale este în concordanță cu regulile europene, pe care România s-a angajat să le respecte. Scopul acestor prevederi este ieșirea din criza cauzată de pandemia de Covid-19. România trebuie să acționeze conform prevederilor de la Bruxelles, pentru a nu lăsa țara fără apărare.

„Prin natura poziţiei în Senat, în ultimul timp am participat la mai multe dezbateri nepublice legate de soluţii pe care noi le avem în momentul de faţă pentru a respecta angajamentele europene, dar pentru a nu lăsa ţara fără niciun fel de apărare. Pentru că, într-adevăr, acest proiect major pe care Bruxelles-ul l-a făcut pentru a sprijini ţările să iasă din criza de după pandemie, nu să se înfunde mai rău ţările.” a declarat vicepreședintele Senatului.

Reprezentantul Senatului a semnalat că această lege este o ocazie prielnică de a regla inegalitățile din sistemul de pensii și de a aduce o reglementare la nivelul legii care favorizează o anumită categorie de persoane. „S-a vorbit foarte mult, am aflat şi eu cu această ocazie din aceste discuţii, cât de mici sunt pensiile multora dintre pensionarii din Armată. Nu s-a pus vreodată problema să se atingă cineva de acele pensii, din contră. Am întrebat cât ar trebui să fie o pensie decentă pentru un ofiţer al Armatei române, care a ieşit la pensie acum 30 de ani, acum 20 de ani sau acum 10 ani. Pentru că, până la urmă, această lege ne oferă ocazia să putem găsi soluţii pentru a corecta inechităţile care s-au acumulat de-a lungul timpului” a declarat Robert Cazanciuc, conform Agerpres .