Infofinanciar > Info > România riscă să piardă banii din PNRR, dar nu renunță la aceste pensii. Guvernul vrea să păcăleacă Bruxelles-ul
Info

România riscă să piardă banii din PNRR, dar nu renunță la aceste pensii. Guvernul vrea să păcăleacă Bruxelles-ul

Sursă foto: europafm.ro; guvernanții au în vedere impozitarea pensiilor speciale
sursă foto: europafm.ro

Potrivit unor surse citate de Realitatea Plus, coaliția de guvernare a decis să indexeze anual cu rata inflației pensiile speciale, în loc să le cumuleze, astfel încât nicio pensie să nu depășească salariul din activitate.

De asemenea, s-ar fi hotărât impozitarea cu 15% a părții necontributive și eliminarea unor sporuri din domeniul Apărare și Ordine Publică. În cadrul discuțiilor, s-a propus ca magistrații să nu mai iasă la pensie după un singur mandat în CSM. Bogdan Chirieac, analist politic, a vorbit despre aceste posibile modificări discutate în cadrul ședinței de la Vila Lac.

Inechitatea pensiilor speciale

„Sunt persoane care au mai multe pensii speciale în acest moment. Deocamdată, avem de a face cu o palidă tentativă a Guvernului de păcăli Comisia Europeană, asta în condiția în care onorabila Comisie Europeană le-a atras atenția că nu se va lăsa păcălită. Deci nu au curaj să ia taurul de coarne în cazul pensiilor speciale, despre asta este vorba, și atunci vin cu tot felul de lucruri, adică e o mare cucerire că nu mai e pensia mai mare decât salariul, ca și cum există undeva în lume pensia mai mare decât salariu”, a explicat Bogdan Chirieac.

Potrivit lui Bogdan Chirieac, nu s-a discutat nimic despre perioada de cotizare în ceea ce privește pensiile speciale. Acesta a ridicat o problemă de inechitate, menționând că unii cotizează sau stau în câmpul muncii timp de 25 de ani, iar anii petrecuți pe băncile facultății le sunt luați în calcul, în timp ce alții trebuie să muncească timp de 40 de ani pentru a primi o pensie mizerabilă.

Guvernul preferă să nu se atingă de pensiile speciale

„Deci, cu toate lucrurile astea, evită să treacă la pensia pe contributivitate, să găsească soluții pentru categoriile care au avut privilegii până acum, eventual printr-o compensare a lor, în timp… și să nu o mai numească pensie, că pensia este acel venit pe care îl obții după o perioadă de muncă prin contributivitate, asta este definiția pensiei, nu ce primești pe lege specială, 85% din venitul brut din ultima lună și poți să obții asta în 2-3 servicii importante pe care le-ai întreținut la stat și imediat iei pensia”, a afirmat analistul politic.

Potrivit lui Bogdan Chirieac, guvernul evită să facă schimbări la sistemul pensiilor speciale și nu ia în considerare faptul că o pensie se primește la vârsta de 65 de ani, nu la vârste mai mici, cum ar fi 47 de ani. Chirieac crede că această evitare poate duce la renunțarea la fondurile PNRR, inclusiv la a treia tranșă, deoarece guvernul preferă să plătească înapoi fondurile decât să încerce să modifice sistemul pensiilor speciale, care este perceput ca fiind foarte generos, scrie DC News.