Infofinanciar > Info > Ultimele informații despre reforma pensiilor speciale. Marcel Boloș anunță criteriile de care se va ține cont
Info

Ultimele informații despre reforma pensiilor speciale. Marcel Boloș anunță criteriile de care se va ține cont

Marcel Boloș, Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a transmis pe pagina sa de Facebook că nu se pune problema ratării următorului jalon din PNRR cu privire la reforma pensiilor speciale. Acesta a susținut că informațiile conform cărora ministerul este dispus să rateze jalonul sunt complet false.

Pensiile speciale. Un subiect important pentru implementarea Planul Național de Redresare și Reziliență, în raport cu care românii au nevoie de răspunsuri concrete. S-a generat ieri știrea că aș sugera că suntem dispuși să ajungem la ratarea acestui jalon din PNRR.

Nimic mai fals. Eu am spus cât se poate de clar: „Este o decizie la nivelul Guvernul României și la nivelul Coaliției și este prematur să ne pronunțăm în acest sens.”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, în urma comentariilor pe care le-a primit ministerul în legătură cu obligația României de a implementa o reformă a pensiilor speciale.

Criteriile fundamentale pentru reformarea pensiilor

Marcel Boloș a explicat că, în calitate de coordonator al Planului Național de Redresare și Reziliență, este perfect conștient de faptul că, pentru a primi fondurile europene din cadrul programului, Comisia ne cere respectarea și îndeplinirea unor reforme cerute de instituție. Astfel, reforma pensiilor cerute de Comisia Europeană trebuie să cuprindă două criterii fundamentale.

„Rolul meu de coordonator al Planului mă obligă să creez un cadru predictibil. Asta include să prezint clar ce avem de făcut pentru a primi bani de la Comisie: reforme. Iar reforma pensiilor speciale trebuie să țină cont de două criterii fundamentale, cel de sustenabilitate şi cel de contributivitate. Așa scrie în PNRR și nu e loc de interpretări”, a mai explicat Marcel Boloș în postare.

„Am repetat acest mesaj proactiv, să nu ne trezim că avem o revelație atunci când Bruxelles-ul ne va spune că suntem în pericol să pierdem banii pe care îi avem pentru investiții naționale”, a încheiat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Klaus Iohannis nu îi dă „sugestii” lui Marcel Boloș

Președintele României, aflat la o conferință în Bruxelles, a declarat, în contextul reformei pensiilor speciale, că nu este în măsură să ofere sugestii despre cum ar trebui gestionate prevederile jalonului din PNRR care face referire la acestea.

„Trebuie să vedem fondul problemei, sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Mai simplu, pensionarii trebuie să-și primească drepturile pentru o viață muncită, dar trebuie să avem grijă ca și peste 10 ani, 20 de ani și 30 de ani pensionarii să-și primească pensia. Asta înseamnă ca sistemul de pensii să fie sustenabil și scopul reformei sistemului este acesta.

Reforma nu se realizează pentru a lua anumiți bani de la unii sau pentru a da bani la alții. Trebuie creat un sistem sustenabil și ăsta trebuie să fie proiectul pe care mă aștept să-l înainteze ministerul de resort, guvernul și să fie promovat de coaliție. Nu cred că este cazul să dau eu sugestii de la un microfon din Bruxelles celor care lucrează pe proiectul de pensii. Trebuie să ne amintim fondul discuției și el este acesta: pensionarii au dreptul la pensia lor, o pensie din care pot trăi, care se calculează echitabil pentru toată lumea și care este garantată a la longue”, a declarat Președintele României, informează Digi24.