Infofinanciar > Info > Senatul și-a deschis butic! Ce suveniruri poți cumpăra din Palatul Parlamentului
Info

Senatul și-a deschis butic! Ce suveniruri poți cumpăra din Palatul Parlamentului

Senat Sursa foto Aleph News
Credit imagine: Aleph News

Senatul României, condus actualmente de Alina Gorghiu, a primit undă verde să-și deschidă bazar la sediu. Inițiativa exista încă din 2010, motivată fiind de dimensiunile clădirii administrative (a doua după Pentagon) și se pare că 13 ani mai târziu, ea se va concretiza.

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a adoptat Hotărârea de Guvern nr. 188 în data de 1 martie 2023.

Cum arată textul de lege

„În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 67 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ARTICOL UNIC
La articolul 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1.014/2010 privind aprobarea înființării pe lângă Senatul României a unor activități finanțate integral din venituri proprii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 687 din 12 octombrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, după litera d) se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul cuprins:
e) vânzarea cu amănuntul a suvenirurilor, articolelor de artizanat și a altor asemenea obiecte.”

Prim-ministrul a semnat în persoană. În afara lui, documentul legislativ a fost contrasemnat de Secretarul general al Guvernului, Adrian Țuțuianu, Secretarul general al Senatului, Mario Ovidiu Oprea, și Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Hotărârea de Guvern vine în completarea articolului 1 din Hotărârea Guvernului nr. 1.014/2010 și a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 3 martie 2023.

Ce argumente au semnatarii

Documentul neobișnuit stipulează: „clădirea Palatului Parlamentului este înscrisă în Cartea Recordurilor, la capitolul «Clădiri Administrative», pe locul al doilea, după clădirea Pentagonului, fiind vizitată, anual, de un număr mare de persoane”. În acest fel, ei îi subliniază potențialul de obiectiv turistic.

Conform jurnalul.ro, cei care au inițiat proiectul de lege își continuă argumentația astfel: „de regulă, persoanele care vizitează obiectivele turistice achiziționează și suveniruri (…) actuala reglementare nu permite Senatului României vânzarea cu amănuntul a unor suveniruri, articole de artizanat și alte asemenea obiecte. (…) Astfel, insuficienta reglementare generează necesitatea introducerii unor prevederi cu privire la desfășurarea unor noi activități de către Senatul României, activități finanțate integral din venituri proprii, respectiv vânzarea cu amănuntul a unor suveniruri, articole de artizanat și a altor asemenea obiecte, în spațiile aflate în administrarea instituției”.

Promovarea pe plan internațional este de asemenea avută în vedere de inițiatori. Ei consideră că „este necesară în contextul realizării unei mai bune promovări a imaginii Senatului, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional”.

În afara comerțului cu amănuntul, politicienii consideră că Palatul Parlamentului este ofertant pentru evenimente culturale. Spre exemplu, lansările de carte și conferințele pe diverse teme și-ar putea găsi, după spusele lor, adăpost în clădirea Senatului.

Ceea ce pune proiectul legislativ sub semnul întrebării este lipsa de dezbatere publică. În afara implementării tacite, acest HG nu menționează nimic despre potențialul socio-economic al punerii sale în aplicare. Absentă din textul de lege este și lista de obiective pe care inițiatorii vor să le îndeplinească în următorii cinci ani.