Infofinanciar > Info > Nicolae Ciucă, despre reglementarea pensiilor militare. Acestea nu vor putea fi mai mari decât salariul
Info

Nicolae Ciucă, despre reglementarea pensiilor militare. Acestea nu vor putea fi mai mari decât salariul

gds.ro
sursa foto gds.ro

Nicolae Ciucă a declarat că pensiile militare nu vor fi afectate de noua reglementare a cadrului legislativ cu privire la pensiilor speciale, în urma raportului emis de Banca Mondială. Conform acestui raport, pensiile militare sunt considerate pensii ocupaționale, și nu pensii de serviciu.

În cadrul discursului său de astăzi, premierul Nicolae Ciucă a abordat problema reglementării pensiilor speciale, pe fondul îngrijorările manifestate de către magistrați și judecători, ale căror pensii ar fi afectate de noile reforme. Pe de altă parte, pensiile militare îți vor păstra structura, dar cuantumul lor nu poate depăși pe cel al salariului, a subliniat premierul.

Banca Mondială a trimis un raport către Guvernul României ce are în vedere reforma sistemului public de pensii în cadrul PNRR, oferind un nou cadru legislativ pentru revizuirea pensiilor speciale, după principiul contributivității, astfel că acestea nu vor mai putea depăși salariul beneficiarilor.

Pensiile militare nu trebuie să depășească salariul, spune premierul

În discursul său, Nicolae Ciucă a afirmat ideea că există argumente prin care se păstrează pensiile militare în actuala structură.

El a subliniat că Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală şi că doreşte să reitereze acest mesaj, deoarece “zvonurile” au produs “o serie întreagă de atitudini şi decizii” care nu sunt potrivite cu realitatea, relatează Fanatik.

“Toate aceste zvonuri se duc şi produc o serie întreagă de atitudini şi decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea şi am vrut să combatem aceste zvonuri, pentru că, dincolo de orice, este vorba de o decizie politică în conformitate cu contextul actual şi sunt argumente, nu numai ale noastre, sunt argumente, inclusiv ale studiului  prin care păstrează pensiile militare în actuala structură. Cred că acelaşi lucru trebuie spus şi pentru personalul din Ministerul Justiţiei“, a declarat premierul Ciucă.

“Inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens”, a adăugat acesta.

„Ca atare, fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfăşurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înţelepciune profesională şi atunci avem această datorie, cel puţin de conştiinţă personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format şi de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viaţă minimum de cunoştinţe profesionale“, a mai spus premierul.

Marcel Ciolacu susține declarațiile premierului

Şi preşedintele PSD a afirmat de asemenea că pensiile militare fac parte dintr-o categorie ce nu va fi afectată de reforma cadrului legislativ, propusă în raportul înaintat de Banca Mondială.

„Pensiile militarilor nu sunt pensii de serviciu niciunde în lume, sunt pensii ocupaționale”, a spus Ciolacu, potrivit Adevărul.

Legat de majorarea pensiilor obișnuite, Ciolacu a adăugat că procentul va fi stabilit pe baza bugetului de stat pentru anul următor și că se caută soluții pentru o creștere sustenabilă.

„Este incorect să măreşti o pensie de 18.000 de lei cu 2.700 de lei şi pensie de până în 2.000 de lei cu foarte puţin, chiar dacă e acelaşi procent. Sunt ferm convins că vom lua decizia corectă, astfel încât, toată lumea, în acest moment, să fie ajutată”, a adăugat șeful PSD.