Infofinanciar > Lumea la zi > A început contraofensiva Ucrainei? Trupele Kievului fac ravagii pe frontul din Bahmut
Lumea la zi

A început contraofensiva Ucrainei? Trupele Kievului fac ravagii pe frontul din Bahmut

Militarii ucraineni au montat un mortier pentru a-l lansa spre pozițiile trupelor rusești, la periferia orașului Bahmut; sursă foto: kanald.ro
Sursă foto: kanald.ro

Armata ucraineană s-a angajat într-un atac la sud-vest de Bahmut, trupele lui Volodimir Zelenksi au spart linia de apărare a soldaților ruși și au reușit să înainteze pe o porțiune de 2,5 kilometri.

Informația a fost confirmată de Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, acesta din urmă a subliniat faptul că trupele regulate ruse au fugit. În urma atacului, adaugă Prigojin, gruparea a pierdut 500 de oameni.

Trupele lui Zelenksi câștigă teren în fața Moscovei

Atacurile armatei ucrainene s-au desfășurat chiar în timp ce toată spuma Moscovei sărbătorea „Ziua Victoriei”, trupele armate ale lui Volodimir Zelenski au filmat și difuzat imagini din timpul atacului.

În imaginile publicate de armata ucraineană se arată cum blindatele și trupele de infanterie penetrează liniile de apărare ruse. Conform declarațiilor făcute de liderul mișcării Azov, două companii ale Armatei Ruse și una a grupării Wagner au fost lichidate și mai mulți soldați ruși au căzut prizonieri.

în tabăra adversă, liderul grupării Wagner, într-un videoclip precizează că Armata Rusă a fugit și, din această cauză gruparea Wagner a pierdut 500 de oameni. Trupele ucrainene au cucerit trei kilometri pătrați, deși Kievul nu a manifestat niciodată acțiuni expansioniste, Prigojin a precizat că în situația în care frontul va colapsa, există riscul ca ucrainenii să ajungă până la Rostov.

În altă ordine de idei, Prigojin acuză Ministerul rus al Apărării că se focusează pe conflictele interne în loc să lupte și, în cele din urmă Ucraina va ieși învingătoare. Ba mai mult, liderul Wagner a anunțat că își va retrage trupele dacă nu primește logisitica necesară.

Evgheni Prigojin amenință Kremlinul

La finalul săptămânii trecute Kievul a anunțat faptul că armata ucraineană au reușit să respingă 50 de atacuri în Bahmut dar și în alte localități din regiunea Donețk, inclusiv Avdiivka și Mariinka. Hanna Maliar, viceministra ucraineană a Apărării, a consemnat faptul că trupele ruse precum și mercenarii lui Prigojin își vor intensifica atacurile asupra Bahmultului pentru a-l captura până pe 9 mai, moment la care Moscova a sărbătorit „Ziua Victoriei”.

„Pentru a realiza acest lucru, ei aduc forțe Wagner de pe alte câmpuri de luptă, care sunt înlocuite cu unități de asalt de parașutiști care luptă în prezent în direcția Bahmut”, a declarat Maliar pe canalul de Telegram pe 5 mai.

Într-o înregistrare video postată de Prigojin pe 5 mai , acesta a amenințat că își va retrage forțele Wagner din Bahmut până pe 10 mai, acuzându-l în același în timp pe oficialul de la apărare Serghei Șoigu și pe comandantul forțelor armate ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov, de incompetență, informează europalibera.org.

„Trebuia să-l luăm pe Bahmut până pe 9 mai, dar birocrații pseudo-militari, care știau despre asta, ne-au oprit literalmente de la muniția de artilerie”, a precizat Prigojin în videoclip. Kremlinul nu a comentat comentariile lui Prigojin, la fel ca și Ministerul rus al Apărării.