Infofinanciar > Lumea la zi > În timp ce Putin sărbătorește Ziua Victoriei, Zelenski face mișcări pe front! Trupele Wagner se luptă din greu cu ucrainenii
Lumea la zi

În timp ce Putin sărbătorește Ziua Victoriei, Zelenski face mișcări pe front! Trupele Wagner se luptă din greu cu ucrainenii

razboi rusia, sursa TRT
Sursă foto: TRT

Data de 9 mai marchează Ziua Victoriei pentru cetățenii ruși, zi în care se comemorează victoria trupelor ruse asupra Germaniei naziste în anul 1945. În timp ce Vladimir Putin se bucura de marșul organizat în Piața Roșie, pe front de duceau lupte aprige între trupele ucrainene care împingeau pe front contra mercenarilor din gruparea Wagner. 

Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a informat autoritățile de la Moscova că în timp ce ai sărbătoreau Ziua Victoriei, trupele lui Zelenski au rupt flancurile la Bahmut și se regrupează. 

Această mișcare reprezintă o reușită importantă pentru trupele militare din Ucraina, mai ales în contextul în care, zilele trecute trupele rusești susțineau că mai au foarte puțin și o să cucerească Bahmutul. 

Situația de pe front s-a schimbat 

Regruparea ucrainenilor, realizată după ce au reușit să rupă flancurile în Bahmut ar urma să aducă modificări majore pentru structura frontului. „Astăzi ei [trupele ucrainene] rup flancurile în direcția Artemivsk, regrupându-se în Zaporijjea, iar o contraofensivă va începe în viitorul apropiat. Ucrainenii ne-au transmis clar: contraofensiva va fi pe teren, nu la TV”, a spus Prigojin, conform TASS. 

De asemena, liderul grupării mercenare Wagner susține că primise anterior garanții de la oficialii din Moscova care atestau că trupele Wagner vor fi alimentate cu muniție, mai ales pe frontul din Bahmut. Această promisiune a fost livrată pe data de 7 mai, iar la doar câteva zile mai târziu, pe 9 mai, trupele militare din Armata Roșie au primit doar 10 procente din muniția promisă. 

„Ni s-a promis pe 7 mai că vom primi muniție. Pe data de 8, la ora două dimineața, a fost primit un ordin de luptă, care spune „asalt total”. Astăzi este 9 mai. Pe data de 8, a avut loc o ședință în cadrul căreia ni s-a dat 10% din cantitatea de muniție solicitată. Am fost pur și simplu înșelați”, a spus el. 

„Nu vom pleca de la Bahmut, vom mai lupta pentru câteva zile. Vom pune lucrurile cap la cap și apoi ne vom da seama”, a adăugat Prigojin. 

Înainte de parada festivă de pe 9 mai, trupele rusești au lansat un nou atac asupra Ucrainei 

În timpul atacurilor rusești împotriva trupelor ucrainene, Kievul a anunțat că au reușit să doboare un număr de 23 de rachete de croazieră. Acest atac de marți reprezintă o a doua zi consecutivă de atac din partea Rusiei, care a trimis zeci de rachete de croazieră asupra țării vecine. 

Totalul de 25 de rachete de croazieră au fost lansate în noaptea de luni spre marți, cu excepția a două, care au fost interceptate de către apărarea aeriană a Ucrainei, după cum anunță oficialii Forțelor Aeriene ucrainene într-un comunicat publicat pe data de 9 mai, potrivit RomâniaTV.

Dintre aceste rachete de croazieră, 15 au avut țintă orașul Kiev, capitala Ucrainei. „În total, în timpul a două valuri de bombardamente asupra Ucrainei, în noaptea de 9 mai 2023, ocupanţii ruşi au lansat 25 de rachete de croazieră Kalibr şi X-101/X-555”, se arată în comunicatul care precizează că rachetele au fost lansate de pe mare şi din aer, iar 23 dintre ele au fost doborâte.