Infofinanciar > Lumea la zi > Cehia nu mai stă la mâna rușilor! „Anul acesta importul de gaz rusesc a fost zero”
Lumea la zi

Cehia nu mai stă la mâna rușilor! „Anul acesta importul de gaz rusesc a fost zero”

gaz rusesc sursa foto Replica Media
sursa foto Replica Media

După ce a redus drastic importurile în ultimul an, de la invazia Moscovei în Ucraina, Republica Cehă nu mai este dependentă de gazele naturale rusești, potrivit ministrului industriei de la Praga.

Jozef Sikela, ministrul Industriei și Comerțului, a transmis sâmbătă seară pe Twitter că nu mai există importuri de gaze rusești.

Cehia nu mai este dependentă de gazul rusesc

„În vreme ce anul trecut am importat 184,3 TWh din Rusia prin (gazoductul) Nord Stream în perioada octombrie – ianuarie, anul acesta (importul) a fost zero”, afirmă Jozef Sikela.

Potrivit agenției de presă CTK, citată de dpa și Agerpres, el nu a precizat dacă națiunea este permanent independentă de gazul rusesc.

Potrivit lui Sikela, în ultima vreme, Republica Cehă a fost practic în întregime dependentă de gazul rusesc. Dar odată ce livrările din gazoductul Nordstream au fost oprite, Praga le-a înlocuit cu importuri din alte surse prin intermediul Germaniei, a spus el. În prezent, Republica Cehă importă în mare parte gaze lichefiate din Belgia și Olanda și gaze din Norvegia.

Potrivit lui Jozef Sikela, proporția mărfurilor rusești care au trecut prin Slovacia în ultimele luni a scăzut de la zero la 2,2%. De asemenea, Praga a subliniat în mai multe rânduri importanța unor sancțiuni stricte împotriva Moscovei.

Exportul de gaze al Rusiei a scăzut cu 25%

Criza din Ucraina a perturbat grav relațiile Moscovei cu clienți importanți din Europa, potrivit Federației Ruse, care a raportat că livrările sale de gaze au scăzut cu 25% anul trecut.

Vicepremierul Alexander Novak, a făcut publice cifrele și a atribuit scăderea livrărilor de gaze pe seama „lipsei de dorință a țărilor europene de a achiziționa gaz rusesc”.

Până în 2022, Uniunea Europeană își va fi redus importurile de gaz rusesc, care în trecut era cel mai mare importator.

„Producția de gaze în 2022 a totalizat 673,8 miliarde de metri cubi. Exporturile au scăzut cu 25,1%, până la 184,4 miliarde de metri cubi”, a spus Novak.

Acesta a declarat că, în timp ce livrările de gaze către Europa au scăzut semnificativ, acestea au crescut rapid către noi clienți, în principal China.

„Cantitatea record de gaz furnizată pe zi de Rusia, prin conducta Power of Siberia, a fost depășită de mai multe ori. Ca urmare, livrările de gaz către China, prin intermediul power of Siberia, au crescut cu 48% și au atins un maxim istoric de 15,4 miliarde de metri cubi”, a spus Novak.

De asemenea, el a declarat că livrările de petrol rusesc au crescut cu 7,6% în 2022, în comparație cu anul precedent. Potrivit lui Novak, Rusia încearcă să își adapteze în viitor exporturile de energie către națiunile care nu au impus sancțiuni Moscovei sau nu au criticat operațiunea Kremlinului în Ucraina.

„Astăzi continuăm să căutăm și să găsim noi piețe. Anul acesta, intenționăm să exportăm peste 80% din exporturile de petrol și 75% produse petroliere, către țări prietene”, a spus Novak, potrivit Newsweek.