Infofinanciar > Lumea la zi > Cine sunt cei trei candidați la președinția din Cehia? Printre ei, un miliardar apropiat de Viktor Orban
Lumea la zi

Cine sunt cei trei candidați la președinția din Cehia? Printre ei, un miliardar apropiat de Viktor Orban

Catedrala Sfânta Barbara din Cehia, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Cehii au votat vineri și sâmbătă pentru a-și alege un nou președinte, iar printre candidații care îl vor înlocui pe veteranul politic Milos Zeman, care se retrage, se află în frunte un general pensionat care a ocupat un post important în cadrul NATO și un fost prim-ministru.

Funcția de președinte nu are autoritate executivă în Cehia, dar are puteri semnificative în numirea prim-miniștrilor, a șefilor băncii centrale și în nominalizarea judecătorilor pentru Curtea Constituțională. Președinții au, de asemenea, un cuvânt limitat de spus în afacerile externe și sunt comandanți șefi ai armatei.

Un general, un miliardar și o profesoară

Oricare dintre primii trei candidați, fostul general Petr Pavel, liderul opoziției Andrej Babis, care a fost prim-ministru în perioada 2017-2021, și profesorul de economie Danuse Nerudova, ar fi probabil mai pro-occidental decât Zeman, care a promovat legături mai strânse cu China și, până la invazia completă a Ucrainei de anul trecut, cu Rusia.

Pavel, în vârstă de 61 de ani, și Nerudova, în vârstă de 44 de ani, sunt puternic pro-occidentali și susțin continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, precum și adoptarea monedei euro. Ei nu ar avea putere de decizie în aceste chestiuni, dar ar putea stabili agenda în cadrul consultărilor publice și politice.

Babis are aceleași viziuni conservatoare cu fostul președinte

Alegerea miliardarului Babis ar genera o schimbare mai modestă, deoarece acesta împărtășește relațiile strânse ale lui Zeman cu Viktor Orban din Ungaria, care a fost în dezacord cu partenerii din Uniunea Europeană în ceea ce privește statul de drept. Babis s-a pronunțat, de asemenea, împotriva unui ajutor militar ceh mai mare pentru Ucraina.

Actualul guvern de centru-dreapta care decide această politică se numără printre cei mai fermi susținători ai Kievului în Occident.

Principalii candidați sunt Pavel și Babis

Pavel și Babis au condus fiecare în două dintre sondajele de opinie finale, ceea ce îi face principalii candidați la calificarea pentru un tur de scrutin așteptat peste două săptămâni.

Sondajele de opinie și agențiile de pariuri i-au acordat lui Pavel un avantaj față de Babis în turul al doilea, deoarece este probabil ca acesta să atragă mai mulți dintre cei care votează pentru ceilalți șase candidați care nu vor trece de acest prim tur.

Alegătorul Filip Jurak a declarat că Pavel a fost singura alegere pentru el. „Vorbește bine, are experiență de pe scena internațională”, a declarat Jurak, care se pregătea să voteze într-o școală din Praga. „El este cel mai potrivit candidat pentru această funcție reprezentativă”.

Nerudova și Pavel, șeful comitetului militar al NATO în perioada 2015-2018. au fost susținuți de cabinet, în timp ce Babis a încadrat votul drept o manifestare de nemulțumire față de răspunsul guvernului la inflația ridicată și la prețurile mari la energie.

Alergând cu sprijinul lui Zeman, Babis s-a angajat să exercite presiuni asupra cabinetului pentru a oferi mai multe ajutoare pentru gospodării și să aducă verificări asupra coaliției care are majoritatea în ambele camere ale parlamentului.

Acest mesaj a funcționat pentru unii alegători. „Așteptarea este că va exista un pic de echilibru față de guvern”, a declarat Lubomir Hokr după ce și-a exprimat votul la Praga, citat de Reuters.