Infofinanciar > Lumea la zi > 170 de miliarde de metri cubi de gaze descoperiți în Marea Neagră! Cum vor ajuta aceștia producția și economia
Lumea la zi

170 de miliarde de metri cubi de gaze descoperiți în Marea Neagră! Cum vor ajuta aceștia producția și economia

Navă Turcia gaze naturale, Sursă foto: Realitatea
Sursă foto: Realitatea

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat luni că țara sa a găsit încă 170 de miliarde de metri cubi de gaze noi în Marea Neagră. Cantitatea totală descoperită de „țara semilunii” se ridică acum la 710 miliarde metri cubi.

Liderul de la Ankara a precizat că cele 170 de miliarde de mc provin din două locuri: 58 de miliarde de metri cubi din forajele din câmpul Caycuma-1 și 112 miliarde mc din revizuirile în creștere ale primelor estimări făcute de Guvern pentru câmpul Sakarya, de la 540 de miliarde metri cubi până la 652 miliarde metri cubi. Această corecție a fost posibilă după ce o companie internațională de energie a efectuat o evaluare, a transmis Erdogan, fără a-i da numele acesteia.

„Ca urmare a analizei datelor, am revizuit rezervele de 540 miliarde metri cubi declarate anterior, până la 652 miliarde metri cubi”; „Cu noua noastră descoperire de la Caycuma-1, rezervele noastre de gaze din Marea Neagră au crescut cu 170 de miliarde metri cubi până la 710 miliarde metri cubi”, a spus Recep Erdogan.

Planurile lui Erdogan pentru 2023

Recep Erdogan a mărturisit luna trecută, că țara sa va începe procesul de extragere a gazelor naturale din câmpul Sakarya în anul 2023. În total, administrația de la Ankara și-a propus ca în anul viitor să extragă 3,5 miliarde metri cubi de gaze din Marea Neagră, scrie Economedia.

De asemenea, oficialii vor să majoreze producţia internă până la aproximativ 15 miliarde metri cubi în decurs de patru ani, nivel ce ar reprezenta un sfert din producţia actuală de gaze a întregii Uniuni Europene.

Aceste direcții au fost trasate de Ankara, în contextul în care Turcia este dependentă de importurile de petrol și gaze din Rusia, Azerbaidjan şi Iran, precum şi de importurile de GNL (gaze lichefiate) din Qatar, SUA, Nigeria şi Algeria.

Alianța dintre Azerbaidjan și Turcia

Președintele turc, Recep Erdogan, a anunțat că administrațiile de la Ankara și Baku (Azerbaidjan) vor colabora pentru a pune „bazele unei noi ere în regiune”. Procesul va fi accelerat „pe măsură ce Armenia va înregistra progrese de pace, securitate și calm”.

De altfel, la sfârșitul lunii octombrie, Erdoğan a anunțat mai multe programe, proiecte și obiective înaintea alegerilor prezidențiale și generale de anul viitor, în contextul în care țara se pregătește să-și serbeze centenarul în 2023, scriu cei de la stiripesurse.

„Pe de o parte, ne consolidăm relațiile cu lumea islamică. Pe de altă parte, ne integrăm cu popoarele turcice. Între timp, ne unim cu Africa și Balcanii”, a mărturisit președintele Turciei, menționând că Ankara nu a uitat de legăturile sale cu Rusia, China, Ucraina și nici cu SUA.

Erdogan a mai spus că țara sa „rezolvă, pe rând, conflictele și tensiunile din Caucaz, care reprezintă cel mai mare obstacol în utilizarea eficientă a potențialului regiunii”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.