Infofinanciar > Info > Ziua pensionării poate fi aflată acum și online! Metoda este una foarte simplă
Info

Ziua pensionării poate fi aflată acum și online! Metoda este una foarte simplă

pensionare online (sursă foto: quora.com)
sursă foto: quora.com

A venit momentul tehnologizării și în cazul pensionării. Acum, românii pot afla data aproximativă când vor ieși din mediul muncii prin intermediul online-ului. Asta, bineînțeles, dacă nu este un caz mai aparte.

Întrebarea „Când pot să ies la pensie?” este una extrem de populară în rândul românilor, fie că vorbim de oameni ce au deja ani buni de când se află în câmpul muncii, fie că ne referim la cei care s-au pensionat anticipat. Acum răspunsul la această întrebare poate fi identificat foarte ușor, pe internet.

Ziua când un român iese la pensie, aflată din online

Procedeul nu este unul foarte complicat, căci este necesară doar o accesare a site-ului Casei Naționale de Pensii Publice, unde se completează data nașterii și sexul. Apoi, se va afla ziua în care persoana respectivă va părăsi câmpul muncii, în conformitate cu legislația în vigoare. Link AICI pentru site-ul CNPP.

În plus, pe acest site se pot găsi mai multe informații despre ceea ce înseamnă recalcularea pensiei, un subiect destul de mediatizat în ultima vreme. Românii pot cere acest serviciu din partea autorităților, însă este nevoie de câteva acte. Astfel, cei care pot solicita acest lucru sunt cei care și-au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi românii care au continuat să lucreze și după ce au împlinit vârsta de pensionare.

Pe scurt, oricine a finalizat stagiul de cotizare de după deschiderea dreptului de pensie în ceee ce privește limita de vârstă poate să solicite autorităților române recalcularea valorii pensiei.

Vechimea în muncă

În ceea ce privește pensia, un element esențial îl reprezintă în muncă, adică întreaga perioadă în care un român a activat într-un domeniu de activitate, iar în acest timp a plătit contizația către stat pentru pensie. La fel ca în cazul zilei în care se iese la muncă, și vechimea poate fi acum verificată, tot pe site-ul celor de la Casa Națională de Pensii Publice.

Pentru a afla acest lucru online, trebuie accesat site-ul, creat un cont folosind o adresă de e-mail și mai multe date cu caracter personal precum domiciliul, Codul Numeric Personal, numele, prenumele, adresa din buletin etc.

Pensia în 2035

Peste 12 ani, adică în 2035, femeile vor egaliza bărbați și în ceea ce înseamnă vârsta de pensionare. Așadar, toată lumea, indiferent de gen, luând doar acest criteriu în calcul, se va pensiona în momentul în care atinge vârsta de 65 de ani, potrivit romaniatv.net.

În plus, recent, s-a decis ca, prin noile reglementări ale Codului Munci, concediile de care se bucură românii încă activi pe piața muncii să fie luate în considerare în momentul în care se stabilesc drepturile de pensie, în conformitate cu prevederile legale din legislație. Astfel, concediile de odihnă, cele de incapacitate temporară cauzate de accidente sau de boli profesionale, toate sunt luate în formula de calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.