Infofinanciar > Info > Statul dă mai multe libere pentru organizarea nunții! Ce prevăd regulile din Codul Muncii
Info

Statul dă mai multe libere pentru organizarea nunții! Ce prevăd regulile din Codul Muncii

Nuntă sursa foto Botosaneanul
Sursa foto: Botosaneanul

Organizarea cununiilor este condiționată în calendarul ortodox de modul în care cad zilele de post şi de sărbătoare în care este interzisă organizarea acestor feluri de evenimente. Prin urmare, dacă aveți în plan să faceți cununia religioasă anul acesta, este bine să ştiți dinainte când biserica permite acest lucru.

Zilele în care nu se fac nunţi în 2023, ca de altfel ca în orice al an, sunt, de fapt, zilele de post şi cele ale sărbătorilor religioase importante. Potrivit dogmelor bisericii ortodoxe nu se pot face căsătorii religioase în această perioadă pentru că este dedicată postului, atât sufletesc, cât şi trupesc.

Postirea trupească înseamnă însă, nu doar abținerea de la anumite preparate şi băuturi, ci și abstinența conjugală. Totodată, este oprită oficierea nunților în post pentru că, după Taina Sfintei Cununii, au loc petreceri cu mâncare de dulce și băutură, care contravin prevederilor posturilor, dar și din cauza atmosferei de sărbătoare care este în contradicție cu specificul perioadei de post.

Pe de altă parte, și biserica interzice săvârșirea cununiilor religioase în zilele de post tocmai pentru ca restricțiile postului să nu umbrească bucuria nunții.

În ce zile nu se fac nunţi în 2023

Conform calendarului bisericesc, anul acesta nu se fac nunţi:

– în toate zilele de post și în posturile de peste an,

– în ajunul și în zilele Praznicelor Împărătești (1-2 februarie; 24, 25 mai; 3, 4, 5 iunie; 15 august; 13-14 septembrie),

– de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paști până la Duminica Sfântului Apostol Toma (20 februarie – 23 aprilie),

– în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (12 – 28 iunie),

– în Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie – 14 august),

– de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august),

– în Postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie),

– în perioada de la Crăciun și până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).

Dogmele bisericești mai prevăd că, înainte de Taina Sfintei Cununii, mirii trebuie să postească şi să se spovedească, la acelaşi duhovnic. Prin Taina Sfintei Spovedanii, cei doi lasă în urmă trecutul fiecăruia și pun bazele unui vieții viitoare în comun. Necesitatea Spovedaniei înainte de Cununie are la bază un motiv de ordin spiritual, fiind vorba de un eveniment major de viață, mirii trebuie să se pregătească spovedindu-se și împărtășindu-se, în vechime Cununia fiind legată de Euharistie.

Un al doilea motiv este acela că, la întâlnirea pe care preotul o are cu mirii în scaunul spovedaniei, va căuta să le transmită ceea ce nu ar putea să facă în cuvântul de la Cununie. Această este o convorbire duhovnicească în care preotul are prilejul să le vorbească despre ce înseamnă familia creștină și care este rolul ei.

La câte zile libere au dreptul însurățeii

Conform Codului Muncii, salariaţii de la stat şi privat, primesc mai multe zile libere pentru pregătirile pe care o nuntă le implică. Având în vedere însă că acest eveniment necesită pregătiri de amploare, nu doar mirii beneficiază de aceste zile libere, conform Antena 3 CNN.

Astfel, se acordă, cinci zile libere, plătite, pentru căsătoria celor doi miri şi trei zile libere, plătite, părinților al căror copil se căsătorește. Aceste zilele libere, oferite conform Codului Muncii, nu se includ în durata concediului de odihnă.