Infofinanciar > Lumea la zi > Ziua mondială a obiceiului care te ferește de boli! Era recomandat și în pandemie
Lumea la zi

Ziua mondială a obiceiului care te ferește de boli! Era recomandat și în pandemie

Spalat pe maini
Credit imagine: ea.md

Se pare că pandemia de coronavirus a avut și o parte pozitivă. Datorită campaniei și mediatizării posibilității ridicate de îmbolnăvire, oamenii au început să fie mai prudenți și să respecte niște reguli de igienă pe care în mod normal mulți dintre ei nu le luat în serios sau le tratau cu superficialitate.

Printre modalitătile prezentate de autotităti la nivel global prin care cetățenii se pot feri de contactarea virusului se număra și spălatul pe mâini. Astăzi, 5 mai, este ziua mondială pentru igiena mâinilor.

Această campania mondială, numită „Save Lives: Clean Your Hands”, a fost lansată în 2009 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi marcată de atunci în fiecare an la 5 mai (Ziua mondială a igienei mâinilor). Aceasta îşi propune să menţină promovarea globală, vizibilitatea şi permanentizarea igienei mâinilor în îngrijirea sănătăţii, dar şi să mobilizeze populaţia pentru îmbunătăţirea igienei mâinilor în întreaga lume.

Pentru a acorda prioritate mâinilor curate în unităţile sanitare, oamenii trebuie să creadă în importanţa igienei mâinilor şi a prevenirii şi controlului infecţiilor, pentru a salva vieţi, acţionând ca factori-cheie în obţinerea unor comportamente şi atitudini adecvate. Cu alte cuvinte, lucrătorii din domeniul sănătăţii de la toate nivelurile şi persoanele care apelează la unităţile de asistenţă medicală trebuie să-şi unească eforturile în asigurarea ideii de mâini curate, notează site-ul amintit.

Uniți pentru siguranță

Tema din 2022 a Zilei mondiale pentru igiena mâinilor este „Unite for safety: clean your hands” / „Uniţi pentru siguranţă: curăţaţi-vă mâinile”, fiind axată pe recunoaşterea faptului că putem contribui la climatul de siguranţă şi calitate al unei unităţi sanitare prin igiena mâinilor, dar şi a faptului că o cultură puternică a calităţii şi siguranţei va încuraja oamenii să-şi păstreze mâinile curate.

Sloganul campaniei din 2022 este „Unite, talk and work together on hand hygiene for high quality safer care everywhere” / „Uniţi-vă, discutaţi şi acţionaţi împreună pentru igiena mâinilor, pentru o îngrijire mai sigură, de înaltă calitate, peste tot”.

În fiecare an, campania „Save Lives: Clean Your Hands” îşi propune să facă progrese cu privire la importanţa igienei mâinilor în îngrijirea sănătăţii. OMS solicită implicarea tuturor factorilor în vederea unei sănătăţi mai bune pentru persoanele de toate vârstele, a accesului la servicii esenţiale de sănătate de calitate, la medicamente şi vaccinuri esenţiale sigure, eficiente, de calitate şi accesibile pentru toţi. Prevenirea şi controlul infecţiilor, inclusiv igiena mâinilor, sunt esenţiale şi au un impact demonstrat asupra calităţii îngrijirii şi siguranţei pacienţilor la toate nivelurile sistemului de sănătate, scrie site-ul amintit.

Totodată, scopul campaniei este de a demonstra că igiena mâinilor este soluţia pentru reducerea infecţiilor asociate îngrijirii medicale şi pentru siguranţa pacientului. Susţinerea eforturilor de îmbunătăţire a siguranţei pacienţilor necesită acţiuni dedicate şi inovaţii, ambele fiind acum mai importante decât oricând.

OMS atrage atenţia că igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente acţiuni de reducere a răspândirii agenţilor patogeni şi de prevenire a infecţiilor