Infofinanciar > Info > Ce îți menține forma? Sigur nu shaorma. Două treimi dintre români sunt supraponderali
Info

Ce îți menține forma? Sigur nu shaorma. Două treimi dintre români sunt supraponderali

obezitate, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Conform unui raport întocmit de Organizația Mondială a Sănătății, procentul de români care sunt supraponderali este de aproximativ 58%. În ciuda acestui procent, România se află sub media europeană.

Dacă în trecut se putea spune că nivelul de educație este unul dintre factorii de producere a obezității în România, acum nu mai este cazul. Numărul persoanelor care au terminat o facultate și sunt obeze este proporțional egal cu cel al oamenilor care nu au studii universitare. Acest lucru este afirmat în cadrul raportului publicat pe data de 3 mai. În statele mai dezvoltate din Europa situația este altfel: persoanele care au nivel mediu sau scăzut de educație sunt mai predispuse să fie obeze.

Cum stă România la capitolul obezitate?

În zona de est și sud-est a Europei, România este la jumătatea clasamentului în ceea ce privește copiii care sunt supraponderali și au sub 5 ani. Procentul aproximativ este de 7%. În fruntea acestui top este Ucraina, cu un procent în jur de 17%. În zona de 7-9 ani, copii români sunt supraponderali în proporție de 30%, iar cei obezi se încadrează între 15 și 20%. Conform dovezilor adunate în raport din state precum : Franța, Bulgaria, România sau Italia, o persoană care s-a născut prematur are șanse mai mari de a deveni obeză.

Acest studiu a avut 54 de state participante și a vizat toate categoriile de vârstă. Malta și Turcia au cei mai mulți adulți supraponderali, depășind pragul de 65%.

Problema obezității nu trebuie tratată cu neseriozitate pentru că poate produce 13 tipuri diferite de cancer, boli de respirație cronice, boli la nivelul inimii dar și două forme de diabet. Organizația Mondială a Sănătății a dat un comunicat de presă în care afimra faptul că există posibilitatea ca în următoarele decenii obezitatea să producă mai des cancer decât fumatul. Această problemă vizează anumite țări din Europa.

Raportul realizat de Organizația Mondială a Sănătății arată că Europa nu va reuși să oprească creșterea fenomenului de obezitate până în anul 2025. Totuși, directorul regional al OMS, Hans Kluge spune că fenomenul numit „epidemia de obezitate” poate fi încă inversat. Tot doctorul Hans Kluge declară pentru The Guardian următorul lucru: „Prin crearea unor medii mai favorabile, prin promovarea investițiilor și inovației în sănătate și prin dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice și rezistente, putem schimba traiectoria obezității în regiune.”.

Doctorul  Kremlin Wickramasinghe spune că mediul digital are un mare impact în ceea ce privește obezitatea în rândul copiilor și adolescenților, aici făcând referire la marketing-ul masiv făcut pentru mâncărurile procesate și băuturile carbogazoase. Această susține și că promovarea acestor lucruri în rândul copiilor trebuie să fie sancționată sau cel puțin restricționată.