Infofinanciar > Info > Boala care face ravagii în rândul fotbaliștilor! Cercetătorii britanici s-au mobilizat pentru a o combate
Info

Boala care face ravagii în rândul fotbaliștilor! Cercetătorii britanici s-au mobilizat pentru a o combate

Boala care face ravagii în rândul fotbaliștilor! Cercetătorii britanici s-au mobilizat pentru a o combate
Credit imagine: hotnews.ro

Cel mai nou studiu în materie de afecțiuni în cadrul sportivilor va fi realizat de cercetătorii britanici și va analiza riscul diagnosticării cu demență a foștilor fotbaliști profesioniști. Aceștia vor încerca să găsească diverse metode pentru a reduce instalarea bolii în rândul foștilor sportivi.

Pentru realizarea studiului vor fi recrutați 120 de foști fotbaliști care vor fi supuși la diverse analize menite să ajute cercetătorii să găsească un leac.

Studiul BrainHOPE îşi propune să se bazeze pe studiul 2019 FIELD, care a constatat că riscul de demenţă şi tulburări asociate a fost de trei ori şi jumătate mai mare în rândul foştilor jucători profesionişti decât în rândul populaţiei obişnuite.

Ajutor pentru foștii fotbaliști

Noul proiect, finanţat în comun de Federaţia engleză de fotbal (FA) şi FIFA, va folosi o serie de teste pentru a compara sănătatea creierului la foşti jucători cu vârste între 40 şi 59 ani, comparativ cu populaţia normală şi va explora căi de a reduce acest risc.

”Acesta este un studiu incredibil de important şi noi suntem recunoscători FA şi FIFA pentru susţinerea lor în continuarea muncii noastre”, a declarat profesorul Willie Stewart, de la Universitatea din Glasgow.

Studiul anterior FIELD, condus tot de Stewart, a comparat înregistrările medicale a 7.676 de foşti fotbalişti profesionişti scoţieni născuţi între 1900 şi 1976 cu 23.000 de indivizi din populaţia generală.

Studiul original a fost lansat după afirmaţiile că fostul jucător al lui West Bromwich, atacantul Jeff Astle, a murit în urma unui traumatism cranian repetat.

Loviturile cu capul, fatle în rândul sportivilor

Câţiva componenţi ai echipei Angliei, câştigătoarea Cupei Mondiale 1966, inclusiv Jack Charlton şi Nobby Stiles, au murit după ce au suferit de boli ale funcţiei creierului despre care se crede că sunt legate de lovirea mingii cu capul.

În urma studiului FIELD, FA, Premier League, Asociaţia Fotbaliştilor Profesionişti şi Asociaţia antrenorilor au introdus în comun anul trecut un ghid care recomandă ca fotbaliştii ar trebui să se angajeze în maximum 10 lovituri de cap cu ”forţă mai mare” în timpul antrenamentelor dintr-o săptămână.

Studiul BrainHOPE este un alt pas important în înţelegerea a sănătăţii pe termen lung a foştilor fotbalişti profesionişti şi la găsirea căilor de intervenţie care ar putea ajuta la reducerea riscului sau a vitezei de dezvoltare a demenţei.