Infofinanciar > Info > Zilele libere rămase din 2022! Până când își pot lua românii concediu
Info

Zilele libere rămase din 2022! Până când își pot lua românii concediu

zile-libere zile-libere.com
sursă foto: zile-libere.com

Foarte mulți români se află acum în situația de a mai avea încă numeroase zile libere rămase încă din anul 2022, sau chiar din anul 2021. În cazul acestora din urmă, dacă vor să mai beneficieze de ele, angajații ar trebui să le solicite până cel târziu la jumătatea acestui an, 30 iunie 2023, potrivit legislației muncii.

Același caz se aplică și în situația zilelor rămase libere din anul precedent. Acestea vor putea fi folosite până la jumătatea lui 2024, până la data de 30 iunie „În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, se notează în Codul muncii.

Concediu pentru români

Toate drepturile românilor legate de mediul muncii, drepturi, obligații, beneficii și răspunderi sunt notate în Codul Muncii din România. În ceea ce privește concediile și zilele libere, actul normativ prevede următoarele:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariaților.

(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea și compensarea concediului de odihnă

(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual.

(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Câte zile libere mai au românii în 2023

În 2023, statul a fost foarte generos în ceea ce privește zilele libere, căci de la 1 ianuarie lista acestora s-a mărit, iar politicienii susțin că sunt în discuții să mai adauge pe această listă. Au trecut trei luni din 2023, iar românii au avut până acum trei zile libere din partea statului: 1 ianuarie, 2 ianuarie și 24 ianuarie. 

În următoarele luni, mai sunt 12 zile libere din partea statului, iar de data aceasta, dor trei dintre ele vor pica la sfârșitul săptămânii, când liberul era deja asigurat. Situația este mai bună în 2023, căci în 2022 au existat 6 astfel de cazuri. Astfel, în anul în curs, zilele libere mai sunt după cum urmează, notează romaniatv.net.

14 aprilie – Vinerea Mare

16 aprilie (duminică) – Prima zi de Paște Ortodox 2023

17 aprilie (luni) —A doua zi de Paște ortodox 2023

1 mai (luni)— Ziua Muncii

1 iunie (joi) — Ziua Copilului

4 iunie (duminică) – Rusalii 2023- prima zi

5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii

15 august (marți) — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei

1 decembrie (vineri)— Ziua Națională a României

25 decembrie (luni)- Prima zi de Crăciun 2023

26 decembrie (marți) — A doua zi de Crăciun 2023