Infofinanciar > Info > Vești pentru viitorii pensionari ai României! Unele zile libere se adaugă la vechimea în muncă
Info

Vești pentru viitorii pensionari ai României! Unele zile libere se adaugă la vechimea în muncă

bani; Sursă foto: newsflash.ro
FOTO: newsflash.ro

Concediile de care beneficiază persoanele active pe piața muncii sunt luate în calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie, conform prevederilor legale din legislație. Așadar, concediile de odihnă, cele de incapacitate temporară cauzate de accidente sau de boli profesionale precum și cele pe care le au părinții nou-născuților, toate sunt luate în formula de calcul atunci când se stabilesc drepturile de pensie.

Codul Muncii stipulează faptul că fiecare angajat are dreptul la cel puțin 20 de zile de repaus, zile care se iau în considerare la stagiul de cotizare. Nu se iau în calcul „absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechime în muncă”, potrivit avocatnet.ro.

Concediile care sunt luate în considerare pentru vechimea în muncă

Prin urmare, concediile fără plată nu vor fi calculate pentru stabilirea vechimii în muncă. În privința concediului medical, acesta se acordă în cazul accidentelor de muncă și a bolilor profesionale pe baza unui certificat medical care să ateste existența incapacității temporare de muncă. „Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, se arată în Legea nr. 346/2002.

Totodată, actul normativ prevede ca și concediul de creștere a copilului, cel de risc maternal, de maternitate, de acomodare sau pentru îngrijirea copilului bolnav precum și cel paternal să fie luate în considerare pentru stabilirea drepturilor la pensie. Concediul de maternitate se acordă salariatelor care urmează să nască, cele 126 de zile sunt împărțite între perioada de sarcină și cea de lăuzie.

În această situație se oferă o indemnizație de 85% din media veniturilor din ultimele șase luni. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 angajații beneficiază de zile libere acordate pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la maxim șapte ani. În situația în care salariații au în grijă unul sau mai mulți copii cu dizabilități, vârsta crește până la 18 ani, potrivit avocatnet.ro.

Formula de calcul

Avocatnet.ro precizează că în cazul acestui „concediu angajații au dreptul la o indemnizație lunară de 85% din baza de calcul, determinată de media veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară”.

Potrivit legii în vigoare stagiul de cotizare este definit ca „perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii”. De asemenea, sunt luate în considerare și alte tipuri de concedii precum cele de studii și cele acordate pentru formare profesională, doar în anumite condiții. De pildă, în situația în care salariatul a fost concediat pe durata unui astfel de concediu, aceasta este considerată de asemenea, vechime în muncă.

Important este ca atât concediile de odihnă cât și cele medicale sau cele acordate pentru creșterea copiilor trebuie înregistrate și plătite corespunzător în baza legislației actuale pentru a fi luate în considerare atunci când se stabilesc drepturile pensiilor.