Infofinanciar > Info > Zile libere în plus! Codul Muncii permite românilor să-și ia concediul nefolosit din 2021
Info

Zile libere în plus! Codul Muncii permite românilor să-și ia concediul nefolosit din 2021

Zile libere - sursa foto - kanald.ro
sursă foto: kanald.ro

La începutul lui 2023, mai mulți angajați din țara noastră au constatat că nu și-au luat toate cele 20 de zile minime de concediu de odihnă, asigurate prin lege, în 2021. Pentru a nu le pierde, legea spune că salariații pot solicita angajatorului să primească aceste zile până la jumătatea anului 2023.

Astfel, Codul muncii prevede că zilele de concediu neefectuate în anul 2021 se pot lua până la data de 30 iunie 2023.

Ce spune Codul muncii

Legislația „concediilor de odihnă” din Codul muncii prevede următoarele drepturi pentru salariații din România:

„Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților.

(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.

Art. 146. Efectuarea și compensarea concediului de odihnă

(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.

(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

(3) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă”, se arată în textul de lege, scrie Businessmagazin.

„Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor”, mai scrie în Codul muncii.

Cer mai multe zile libere

Angajații din cadrul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Târgu Neamţ au cerut autorităților competente să primească 7 zile în plus de concediu de odihnă pentru că ar fi stresați la locul de muncă și pentru că ar sta foarte mult pe scaun la birou, lucru care le provoacă probleme la coloană.

În solicitarea scrisă de bugetari, aceștia au atașat și o expertiză realizată la sfârşitul lunii în care este precizat faptul că în Centrul de îngrijire din Neamţ se munceşte în condiţii extreme, în timp ce personalul de aici, inclusiv șoferii, sunt expuși unor riscuri teribile.

Practic, acești bugetari au susținut că au de-a face zilnic cu un stres psihic datorat multitudinii problemelor decizionale și că expunerea îndelungată la monitoarele calculatoarelor și statul pe scaun le afectează sănătatea.

Totodată, șoferii au precizat că vor zile libere în plus pentru că riscă să fie accidentați prin lovirea de către alt mijloc de transport.

„De departe, cel mai cel proiect mi se pare cel pentru aprobarea concediului suplimentar de 7 zile lucrătoare, deoarece lucrează în condiţii deosebite, grele, vătămătoare sau periculoase. Iniţial am crezut că cei 54,5 titulari de posturi (…) au fost trimişi pe front în Ucraina, să apere oraşul Bakhmut. Dar nici pe departe, ba chiar sunt cu mult mai oropsiţi decât soldaţii şi voluntarii care apără democraţia în ţara vecină“, a precizat Laurenţiu Creţu, consilier judeţean USR, scrie Adevărul.

Până acum, proiectul care prevede introducerea noilor facilități pentru angajați a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței CJ Neamț.