Infofinanciar > Info > Zile libere plătite pentru români în 2023. Ce drepturi au angajații conform Codului Muncii
Info

Zile libere plătite pentru români în 2023. Ce drepturi au angajații conform Codului Muncii

Angajați
Sursă foto: Hipo

Salariații dețin legal multe beneficii, majoritatea neavând habar de drepturile care le sunt oferite. În cazul în care ești angajat în România sau dorești să intri pe piața muncii este important să cunoști beneficiile și avantajele care îți sunt oferite. Un pachet cuprinzător de beneficii pentru angajați poate include asigurare de sănătate, asigurare de viață, bonusuri și vouchere, beneficii de pensionare și multe altele. Dar un lucru destul de important de care angajații trebuie să fie conștienți este faptul că pot beneficia de concediu plătit, conform legii în anumite situații de viață.

Puțini salariați sunt conștienți de drepturile pe care le dețin și care sunt prevăzute în Codul Muncii. Astfel, conform acestuia, există multe zile libere pe care angajatul le poate avea și care au obligativitatea de a fi plătite de firma sau compania la care acesta activează.

Zile libere plătite în cazuri excepționale

Angajații români au la dispoziție mai multe zile libere plătite pentru unele evenimente familiale importante, însă puțini sunt cei care cunosc această obligațiune legală a muncii. Așadar, pentru anumite ocazii, fericite sau nu, care apar în viața fiecărui individ la un moment dat, salariații români au dreptul la cel mult cinci zile libere plătite pentru evenimente incontrolabile care apar.

Așa cum este specificat în cadrul Codului Muncii, articolul 152, angajatorul trebuie să ofere zile libere plătite pentru anumite evenimente. În cazul în care salariatul se căsătorește, acesta primește cinci zile de concediu plătit, iar în cazul celor care au copii care urmează să se căsătorească, în perioada destinată acestui eveniment pot beneficia de două zile libere plătite pentru a participa la serbarea căsătoriei fiului sau fiicei acestuia. În cazul în care angajatul va deveni părinte, la nașterea copilului, acesta primește cinci zile libere, în unele cazuri 10 dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură. În cazul mămicilor, care beneficiază de doi ani concediu plătit pentru îngrijirea copilului, aceasta mai poate primi din partea angajatorului încă un an de concediu, dar neplătit.

În situații de viață nefericite, care aduc multă tristețe, angajații beneficiază de asemenea, de zile libere plătite. Astfel, în cazul decesului soțului sau soției, a copilului, a părinților sau a socrilor, persoanele angajate pot beneficia de trei zile libere. Iar în situația în care bunicii, frați sau surorile angajatului decedează, acesta primește o singură zi liberă plătită. În plus, dacă un salariat alege să meargă să doneze sânge, va primi o zi liberă plătită de la muncă. Dacă un angajat este relocat în altă localitate și lucrează în cadrul aceleiași companii, beneficiază de cinci zile libere. În cazul mămicilor, care beneficiază de doi ani concediu plătit pentru îngrijirea copilului, aceasta mai poate primi din partea angajatorului încă un an de concediu, dar neplătit.

Zile libere plătite în 2023

În anul 2023, românii vor primi zile libere de la stat pentru celebrarea anumitor sărbători: Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie), Paştele ortodox (14-17 aprilie), Ziua Muncii (1 mai), Ziua Copilului (1 iunie),  A doua zi de Rusalii (4-5 iunie),  Adormirea Maicii Domnului (15 august), Sfântul Andrei (30 noiembrie), Ziua Naţională a României (1 decembrie) și Crăciunul (25-26 decembrie), conform Daily Business .