Infofinanciar > Info > Statul oferă încă cinci zile libere plătite! Românii se vor bucura de o minivacanță
Info

Statul oferă încă cinci zile libere plătite! Românii se vor bucura de o minivacanță

zile libere, sursa foto: Capital
sursa foto: Capital

Având în vedere că ziua de vineri, 2 decembrie, se află între o sărbătoare și un weekend, guvernul a ales să facă din această zi o zi liberă. Ca urmare, românii se vor bucura de o minivacanță inedită de cinci zile, care se va desfășura de miercuri, 30 noiembrie, până luni, 5 decembrie, anul acesta.

Potrivit Codului Muncii, ziua de Sfântul Andrei, care pică pe 30 noiembrie, este zi de sărbătoare legală și zi liberă de la locul de muncă. De asemenea, Ziua Națională a României, pe 1 decembrie, este zi liberă. Datorită faptului că cele două zile cad miercuri și joi în acest an, administrația a decis ca ziua de 2 decembrie 2022 să devină zi liberă.

Românii se vor bucura de o vacanță de 5 zile

Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern prevede că:

„Ziua de 2 decembrie 2022 fiind stabilită ca zi liberă, instituţiile publice și autoritățile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru, potrivit planificărilor stabilite. Prestarea muncii conform celor menționate nu conferă acordarea de timp liber corespunzător.

În ceea ce privește locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică.

De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie 2022 şi nici participanţilor în aceste procese”, se arată în documentul amintit, citat de Realitatea.net.

Câte zile libere vom avea în 2023

În ianuarie, aprilie, iunie și decembrie sunt cele mai multe zile libere. Așa cum se obișnuiește, românii vor avea două zile libere pentru a da startul noului an, pe 1 și 2 ianuarie, precum și o zi de sărbătoare pe 24 ianuarie, ziua aniversară a Unirii Principatelor Române. Vacanțele de Paște, în aprilie, se soldează cu trei zile libere. Doar primele două zile de Paște sunt libere de la serviciu, alături de Vinerea Mare, pe 16, și Paștele ortodox, pe 16, 17 și 18. În plus, românii se vor bucura de concediu de odihnă pe 1 mai, 1 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 15 august, 30 noiembrie și 1 decembrie, precum și de Crăciun, pe 25-26 decembrie. Acestea trei cad în zilele de duminică: 1 ianuarie, 16 aprilie și 4 iunie.

Un proiect al coaliței de guvernare prevede că „Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal” venind astfel în ajutorul angajaților români.