Infofinanciar > Info > Vom avea mai mult concediu în acest an! Când poți solicita angajatorului zile suplimentare libere
Info

Vom avea mai mult concediu în acest an! Când poți solicita angajatorului zile suplimentare libere

calendarul zilelor libere libertatea.ro
FOTO:libertatea.ro

Vom avea parte de mai multe zile libere plătite în acest an. Zilele de concediu acordate pentru urgențele familiale se vor stabili de comun acord între angajator și angajat. Toți salariații din România vor avea dreptul la zile suplimentare de concediu în cazul unor situații neprevăzute deosebite sau în cazul unor urgențe sau îngrijirea unei rude bolnave.

Angajatorii sunt obligați să acorde aceste zile libere și nu îi pot concedia pe cei care solicită acest drept. Zilele libere vor fi plătite și se vor acorda pe lângă concediul de odihnă.

Conform Codului Muncii, salariații pot beneficia de cinci zile libere plătite și în cazul căsătoriei sau alte trei zile libere în cazul decesului unei rude apropiate până la gradul II. Totodată, tații au dreptul la un concediu paternal de zece zile la nașterea fiecărui copil. Aceste drepturi au fost introduse în toamna anului trecut.

Situațiile în care angajații pot beneficia de zile libere suplimentare

Prin urmare, angajații pot primi alte cinci zile libere pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire ca urmare a unei probleme medicale deosebite și zece zile libere pentru urgențe familiale cauzate de accident sau boală.

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, care se aplică tuturor societăților comerciale, salariații pot beneficia de zile libere pentru evenimente deosebite în familie, de exemplu salariații ai căror copii se căsătoresc au dreptul la două zile de concediu.

Pe durata absentării contractul de muncă nu se suspendă iar companiile nu pot refuza acordarea acestor zile suplimentare, însă dacă procedează astfel pot fi sancționate cu amendă cuprinsă între 4000 și 8000 de lei.

Trebuie precizat faptul că zilele de concediu acordate pentru urgențele familiale trebuie recuperate, în acest sens angajatorul și angajatul vor stabili de comun acord acest lucru. Legislația muncii mai prevede că angajații au dreptul la zile de concediu fără plată.

Elevii vor recupera zilele libere

Legislația în vigoare nu indică în mod expres numărul de zile care pot fi acordate salariaților în această situație, acest lucru se stabilește de comun acord între salariat și angajator, și în acest caz contractul de muncă nu se suspendă. Însă, acest tip de concediu nu reprezintă vechime în muncă deoarece contribuțiile nu sunt plătite.

Pentru angajații din sectorul public inclusiv cadrele didactice și personalul din școli vor beneficia de un weekend prelungit de patru zile. Guvernanții au adoptat pe 29 decembrie 2022 o hotărâre prin care ziua de 23 ianuarie să fie declarată liberă.

La începutul acestui an Ministerul Educației a transmis faptul că pentru zilele libere introduse de executiv, elevii și profesorii vor recupera orele înainte sau după datele respective.

În 2023 vom avea 16 zile libere declarate sărbători legale, 12 dintre acestea pică în cursul săptămânii. Vom avea liber pe  24 ianuarie cu ocazia Unirii Principatelor Române, pe 1 iunie cu ocazia Zilei Copilului, pe 15 august când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, de Paște, pe 1 decembrie și de Crăciun, potrivit romaniatv.net.