Infofinanciar > Info > Zile libere în plus pentru cei cu vechime în muncă! Ce beneficii mai prevede Codul Muncii
Info

Zile libere în plus pentru cei cu vechime în muncă! Ce beneficii mai prevede Codul Muncii

Minivacanță Calendar, Sursă foto: GdS
Sursă foto: GdS

În România, toți lucrătorii cu carte de muncă au dreptul la concediu de odihnă legal în baza hotărârilor judecătorești luate în temeiul Codului muncii, mai precis Legea 53 din 2003, cu modificările ulterioare. Cetățenii pot beneficia de aceste zile libere indiferent dacă lucrează pentru stat sau pentru sectorul comercial. Însă, există și situații în care angajații beneficiază de zile libere în plus, este vorba despre cei care au o anumită vechime în muncă.

În plus față de zilele libere legale, Codul muncii permite fiecărui angajat să solicite să nu vină la serviciu cu ocazia unor evenimente familiale semnificative, cum ar fi o nuntă sau o înmormântare. Aceste situații sunt, de asemenea, acoperite de concediul plătit. Pe de altă parte, cei care își câștigă singuri veniturile lunare nu sunt eligibili pentru concediu de odihnă.

Câte zile libere prevede Codul Muncii

Este de reținut  că sărbătorile legale și zilele libere plătite în temeiul contractului colectiv de muncă corespunzător nu se iau în calcul pentru concediul anual. În plus, zilele libere pentru recuperare sau zilele de odihnă pentru weekend-urile lucrate, de exemplu, zilele considerate libere din punct de vedere legal, nu se adaugă la perioada concediului de odihnă.

Pe lângă toate acestea, actualul Cod al Muncii mai are o clauză benefică pentru angajații români. Potrivit legislației, dacă o persoană se află în situația în care rămâne cu zile de repaus neefectuate din diferite motive pe parcursul unui an, acestea se reportează în anul următor. Totuși, potrivit romaniatv.net, acele zile de concediu pot fi solicitate de către angajat doar în primele șase luni ale anului următor.

Mai multe zile libere pentru vechimea în muncă

Concediul de odihnă pentru personalul de stat ar putea fi de diferite durate, proporțional cu durata serviciului. Hotărârea Guvernului nr. 250/1992 prevede în mod clar că personalul de stat are dreptul la concediu de odihnă plătit. În funcție de durata serviciului, acest concediu poate dura între 21 și 25 de zile lucrătoare. Ca urmare, avem următoarele date: Pentru o vechime în muncă de până la zece ani, concediul este de 21 de zile; pentru o vechime mai mare de zece ani, concediul este de 25 de zile.

În sectorul privat, situația este ușor diferită, deși nu în mod semnificativ. Angajații trebuie să discute cu angajatorii lor  despre zilele suplimentare de concediu care vin odată cu vechimea. Deoarece acestea trebuie să fie specificate în contractul individual de muncă, numărul de zile libere variază în funcție de organizație. În cele mai multe situații, acestea sunt acordate ca bonus și fac parte din pachetul general de compensații al angajatului.