Infofinanciar > Info > Se dublează! Tații se pot bucura de concediu paternal prelungit începând cu anul 2023
Info

Se dublează! Tații se pot bucura de concediu paternal prelungit începând cu anul 2023

Se dublează! Tații se pot bucura de concediu paternal prelungit începând cu anul 2023
sursa foto dreamstime

Ministerul Muncii a transmis printr-un comunicat de presă faptul că Guvernul a modificat și completat normele metodologice de aplicare a legii care reglementează concediul paternal. Astfel, tații se pot bucura în anul 2023 de mai multe zile de stat acasă lângă noul născut.

România este una dintre țările care acordă cele mai bune beneficii proaspeților părinți și mai ales taților, care la rândul lor pot opta pentru concediu paternal și același număr de zile de stat acasă pentru a îngriji nou-născutul ca mama.

Cu toate acestea, Guvernul a luat decizia de a acorda mai multe zile de concediu de îngrijire a copilului pentru tați, fie că sunt căsătoriți sau nu sau copilul este adoptat. Concediul paternal era anterior de 5 zile, iar acum a fost stabilit la 10 zile lucrătoare.

Mai multe beneficii pentru tați

Concediul paternal poate fi extins cu câte 15 zile lucrătoare pentru fiecare copil nou-născut sau pentru fiecare naștere în cazul sarcinilor multiple. Una dintre condițiile acordării concediului este participarea la cursuri de puericultură, în care părinților le sunt prezentate modalități practice de îngrijire a celui mic, dar și noțiuni teoretice.

Părinții pot participa la aceste cursuri fie înainte nașterii copilul, când mama este însărcinată, sau după naștere. Ele de obicei au loc în cabinetul medicului de familie sau sunt organizate de diferite asociații de profil.

„Actul normativ mai prevede că în cazul decesului mamei, în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie, tatăl beneficiază de o indemnizație egală cu indemnizația de maternitate cuvenită mamei decedate, al cărei cuantum brut lunar este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar”, se precizează în comunicatul emis de Ministerul Muncii.

Evident, condiția principală pentru acordarea concediului paternal este ca unul dintre părinți să fie angajat. La noi în țară, ambii părinți pot opta pentru concediu de creșterea copilului, context în care părintele desemnat stă acasă primul an de zile din viața noului născut.

Părintele trebuie să se adreseze angajatorului în scris în primele opt săptămâni de la nașterea copilului pentru a putea beneficia de concediu.