Infofinanciar > Info > Contribuțiile salariale. Principalele modificări din codul muncii din ultimii ani
Info

Contribuțiile salariale. Principalele modificări din codul muncii din ultimii ani

Contract de muncă Sursa foto Edenred
Sursa foto Edenred

Codul Muncii suferă modificări de la an la an, pe fondul creșterilor salariale, în conformitate cu contextul economic al momentului, dar și cu directivele Uniunii Europene, cu scopul de a aduce România la standardul european.

Pe fondul pandemiei de Covid și, ulterior, a crizei economice care se arată, au fost necesare mai multe modificări ale Codului Muncii, cu privire la drepturile angajaților și reglementarea noilor condiții de muncă și salarizare în contextul economic actual.

Salariul minim pe economie

Pe fondul crizei actuale, Guvernul a aplicat, de la 1 iunie, o mărire de 200 de lei a salariului minim pe economie, care a ajuns acum la suma de 2.750 de lei brut. Creșterea este, de asemenea, neimpozitată. Conform declarațiilor guvernanților, salariul minim urmează să înregistreze o nouă creștere de la 1 ianuarie 2023, ajungând la valoarea de 3.000 de lei brut.

De la 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

De această măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Salariile bugetarilor

În ceea ce privește salariile bugetarilor, Guvernul a aprobat, printr-o ordonanță de urgență, majorări salariale pentru personalul plătit din fonduri publice, pe fondul noului context economic marcat de creșterea inflației și a prețurilor, dar și pentru a contracara efectele pandemiei de Covid-19 pe termen lung.

Majorările salariale se acordă începând cu luna august 2022, sub forma unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, tuturor categoriilor de personal bugetar, cu excepția celui care ocupă funcții de demnitate publică și a celui încadrat la nivelul administrației publice locale.

Modificări ale Codului Muncii în 2022

Cea mai recentă modificare Codului Muncii a avut loc la finalul lunii octombrie, prin Legea nr. 283/2022, care acordă mai multe drepturi angajaților, printre care se numără acordarea unor noi tipuri de concediu, cum ar fi cel pentru îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie, ori pentru urgențe personale și familiale, în cuantumul a 10 zile anuale. De asemenea, prin această modificare, funcționarii publici angajați la stat pot lucra în regim de telemuncă, într-un total de 5 zile pe lună, în anumite condiții.

O altă modificare prevede acordarea dreptului de absență de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, urgenţe familiale cauzate de boală sau de accidente. Angajații vor beneficia de 10 zile pentru situații de această natură și vor trebui să anunțe angajatorul în prealabil, urmând să recupereze zilele de absență în comun acord cu angajatorul.

De asemenea, noile prevederi vizează și posibilitatea angajaților de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiţii de muncă mai favorabile dacă şi-a încheiat perioada de probă şi are o vechime de cel puţin şase luni la acelaşi angajator.

Mai mult, au fost introduse în Codul Muncii două noi tipuri de contracte, și anume  contractul de muncă la cerere, valabil pentru anumite sectoare ale pieței muncii, și contractul cu mai mulți angajatori și un singur angajat, care permite salariaților să presteze aceeași muncă la mai mulți angajatori, care implică exercitarea acelorași atribuții.