Lumea la zi

Zelenski, video emoționant de Ziua anuală a Demintății și Libertății în Ucraina! Ce a promis președintele

evz.ro
sursa evz.ro

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut să le mulțumească cetățenilor printr-un video postat pe Facebook, pentru toate eforturile și sacrificiile oferite de aceștia de-a lungul anului, care a fost marcat de invazia Rusiei și promite victoria Ucrainei.

Zelenski le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la menținerea  Ucrainei într-o stare stabilă pe timp de război, salutând eforturile acestora de a lupta împotriva invaziei ruse. Le-a mulțumit în primul rând soldaților, dar nu numai acestora: medicii, pompierii, profesorii și bucătarii care gătesc pentru armată au primit și ei recunoaștere de eforturi din partea președintelui. Acesta a aclamat și cetățenii care își riscă viața în fiecare zi lucrând pe câmp, făcând referire la fermieri, datorită cărora ucrainienii au în continuare resurse de hrană.

Acesta a aclamat ambiția cetățenilor de a lupta în continuare,  în ciuda atacurilor frecvente cu rachete rusești, a distrugerilor de masă, a penuriei și a întreruperilor de curent, tot mai curente pe măsură ce se instalează iarna. „Putem rămâne fără bani. Fără benzină. Fără apă caldă. Fără lumină. Dar nu și fără libertate”, a spus Zelenski  într-un discurs pe care l-a ținut în picioare într-o cameră ornamentată din palatul prezidențial din Kiev.

Ziua Demnității și a Libertății marchează protestele pro-UE din 2013/2014, care au devenit cunoscute sub numele de Revoluția Maidan a Demnității, respectiv Revoluția Portocalie din 2004-2005. În ambele revoluții, conducerea Ucrainei a fost răsturnată.

Subliniind sfidarea aupra Rusiei, videoclipul lui Zelenski a inclus momente din discursul ținut cu ocazia aniversării de acum un an, când a purtat costum și cravată. Anul acesta, însă, a purtat un simplu tricou kaki, cel care a devenit marca sa distinctivă din timpul războiului, încă de la început, din februarie.

Promisiunile președintelui  Zelenski către popor

„Ce s-a schimbat de atunci? Foarte multe. Au apărut cratere pe teritoriul nostru. Există baraje rutiere și arici tip antitanc în orașele și satele noastre. S-ar putea să fie întuneric pe străzile noastre. S-ar putea să fie frig în casele noastre”, a declarat Zelenski. „Sunt multe schimbări, însă nu s-a schimbat cel mai important lucru. Pentru că cel mai important lucru nu este afară, ci înăuntru. Și acesta rămâne neschimbat. Și de aceea ne vom împotrivi. Vom rezista”.

Președintele a declarat că în viitor ucrainenii se vor putea aduna în Piața Independenței din Kiev, care a reprezentat centrul evenimentelor din 2013/14 și 2004, unde vor sărbători Ziua Victoriei a Ucrainei. „Într-un Kiev pașnic, într-o Ucraină pașnică”, au fost vorbele președintelui Zelenski, citate de REUTERS.