Lumea la zi

Zelenski nu vrea un armistițiu cu Putin! „O pace reală poate fi doar rezultatul demolării complete a agresiunii rusești”

Zelenski, Sursă foto: The New York Times
sursă foto: The New York Times

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins ideea unui „armistițiu scurt” cu Rusia, spunând că acest lucru nu ar face decât să înrăutățească situația.

„Rusia caută acum un armistițiu scurt, un răgaz pentru a-și recăpăta forțele. Cineva ar putea numi acest lucru sfârșitul războiului, dar un astfel de răgaz nu va face decât să înrăutățească situația”, a declarat liderul ucrainean în remarcile difuzate la Forumul Internațional de Securitate de la Halifax.

Zelenski vrea o pace onestă

„O pace cu adevărat reală, de lungă durată și onestă poate fi doar rezultatul demolării complete a agresiunii rusești”, a mai spus Zelenski.

Casa Albă a declarat mai devreme în cursul zilei că doar Zelenski  poate decide când să deschidă discuții de pace cu Rusia, respingând ideea că ar fi făcut presiuni asupra Kievului pentru a negocia un sfârșit al războiului de aproape nouă luni declanșat de invazia Moscovei din februarie.

Cu toate acestea, generalul Mark Milley, cel mai înalt ofițer militar american, a sugerat în ultimele săptămâni că Kievul ar putea profita de victoriile de pe câmpul de luptă asupra forțelor Moscovei și ar putea deschide discuții în vederea încheierii conflictului, potrivit The Moscow Times.

Milley a declarat miercuri că, deși Ucraina a obținut succese cheie, Moscova controlează încă aproximativ 20% din țară și că este puțin probabil ca trupele Kievului să-i forțeze pe ruși să părăsească țara în curând.

Rusia acuză Ucraina că a executat 10 prizonieri de război

Ministerul rus al Apărării a acuzat vineri Kievul că a executat cel puțin 10 prizonieri de război în ceea ce Moscova a declarat că reprezintă o „crimă de război”, cea mai recentă acuzație de abuzuri după aproape nouă luni de lupte în Ucraina.

Afirmațiile Moscovei vin după ce ONU a publicat săptămâna aceasta un raport în care se afirmă că prizonierii de război din ambele tabere au fost supuși la tortură și rele tratamente.

„Nimeni nu va putea zugrăvi uciderea deliberată și metodică a mai mult de 10 soldați ruși reținuți care au fost împușcați în cap, ca pe o „excepție tragică””, a declarat ministerul într-o declarație.

Declarația a fost făcută în contextul în care pe rețelele de socializare în limba rusă au circulat videoclipuri care pretind că arată trupurile neînsuflețite ale unor militari ruși care s-au predat și au fost apoi uciși.

Unul dintre videoclipuri arată soldați care se predau aparent în fața mai multor militari îmbrăcați în camuflaj și purtând brățări galbene. Soldații care se predau sunt întinși la pământ în curtea plină de moloz a unei case. Videoclipul se întrerupe apoi brusc în timp ce se aud împușcături.