Lumea la zi

Declarațiile cancelarului german de la Summitul G20! Rusia va fi nevoită la un moment dat să-și retragă trupele din Ucraina

reuters.com
FOTO: reuters.com

Diplomația germană, prin vocea lui Olaf Scholz, consideră că Rusia va fi nevoită la un moment dat să-și retragă trupele din Ucraina. Anthony Blinken, un înalt oficial american, cât și Jens Stoltenberg secretarul general NATO, au abordat o poziție ceva mai prudentă în ceea ce privește capacitatea de luptă a Moscovei, cei din urmă sunt de părere că puterea Kremlinului nu ar trebui subestimată.

În conferința de presă susținută în cadrul summitului G20, cancelarul german a declarat următoarele„ Până la urmă va trebui să vină momentul în care Rusia să recunoască şi să accepte că trebuie să iasă din această situaţie, iar una dintre cerinţe este retragerea trupelor”.

Olaf Scholz: „Rusia va fi nevoită la un moment dat să-și retragă trupele din Ucraina”

În ceea ce privește cele zece puncte propuse de președintele ucrainean Zelenski pentru a se ajunge la un acord de pace, politicianul german este de părere că Rusia ar trebui să fie cea care trebuie să pună capăt conflictului prin retragerea trupelor.

În situația descrisă anterior, Federația Rusă nu ar avea posibilitatea de a negocia pacea de pe o poziție de forță, deoarece nici Ucraina și nici comunitatea internațională nu ar fi de acord cu acest lucru.

Scholz consideră că menținerea relațiilor de comunicare atât cu Moscova cât și cu Ucraina este o condiție necesară„ Consider că este corect să existe un dialog constant în cadrul căruia să discutăm tocmai aspectele pe care le vedem diferit”.

Cancelarul german, în declarația de presă, redescrie proiectul de acord G20 prin care este stipulat clar faptul că „ acest război de agresiune este inacceptabil”, și este necesar de un efort comun pentru a combate efectele impactului, pe care îl resimte întreaga lume”, și bineînțeles „utilizarea armelor nucleare iese din discuție”, potrivit stirileprotv.ro.

„ Cancelarul german relevă faptul că statele participante în cadrul summitului G20 au reușit să identifice și să ajungă la un punct comun, altfel spus grupul G20 a consemnat aceeași concluzie pe care a luat-o și Adunarea Generală a ONU care a condamnat colectiv Războiul de agresiune rusesc.

Joko Widodo: „Nu trebuie să divizăm lumea în mai multe tabere”

În cele din urmă Scholz a ”subliniat că entitățile statale care s-au abținut să condamne invazia Rusiei în sinea lor sunt convinse că acest război este nedrept și inutil”.

Agresiunea Rusiei din Ucraina nu a fost un subiect inclus pe agenda summitului G20 dar cum aceasta domină regiunea Mării Negre iar efectele sunt resimțite la nivel mondial nu doar în perspectivă economică.

Din punct de vedere politic scena relațiilor internaționale este scindată între anti și pro-Rusia. În acest sens, gazda evenimentului Joko Widodo a lansat un apel în deschiderea conferinței „ Nu trebuie să divizăm lumea în mai multe tabere. Nu trebuie să lăsăm lume să alunece într-un nou Război Rece.”

Conform unei surse occidentale, în cursul serii de luni a fost obținut un text comun de negocieri. Potrivit căruia invazia rusă va fi calificată ca un război, termen respins de Moscova, care preferă sintagma de „operațiunea militară specială” care vizează ”denazificarea”Ucrainei, însă documentul va lăsa la atitudinea fiecărui stat să-și exprime poziția.

„ Cred că veţi vedea că cea mai mare parte a membrilor G20 vor spune clar că ei condamnă războiul Rusiei în Ucraina şi că ei văd Rusia drept cauză principală a suferinţelor economice şi umanitare imense în lume”, a indicat un înalt responsabil american sub acoperirea anonimatului”.