Lumea la zi

Zelenski pune condiții pentru a face pace cu Rusia! Putin nu vrea să se supună

zelenski putin sursa foto maiasandu.md
sursa foto: maiasandu.md

Comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, le-a transmis oficialilor Statelor Unite condițiile în care Ucraina va decide să negocieze pentru pace cu Federația Rusă. Astfel, cadrul militar i-a spus omologului său american, generalul Mark Milley, că țara sa va lua în calcul această decizie odată ce întreg teritoriul Ucrainei (cel dinainte de începerea invaziei Rusiei din 24 februarie) va fi eliberat de sub ocupația rusă.

„Armata ucraineană nu va accepta nicio negociere, niciun acord sau decizie de compromis. Există o singură condiție pentru negocieri, Rusia trebuie să părăsească toate teritoriile ocupate. Monitorizăm îndeaproape acțiunile inamicului de la granița cu Republica Belarus și construim un scut fiabil pentru a proteja Ucraina din nord”, a precizat Valeri Zalujnii, comandantul forțelor ucrainene.

De asemenea, Zalujnîi a precizat că, în acest moment, armata ucraineană controlează situația de pe front și chiar reușește să împingă la graniță liniile rusești.

„Forțele de apărare, în pofida rezistenței înverșunate a trupelor de ocupație, continuă acțiunile ofensive în sectorul Harkov”, a mai adăugat acesta, potrivit celor de la CNN, citați de Adevărul.

Declarațiile făcute de cadrul militar ucrainean vin în contextul în care Mark Milley a lansat „scenariul păcii” după ce armata condusă de Zelenski a reușit să recupereze orașul Herson. Însă, decizia oficialului american nu este împărtășită de echipa de securitate națională din jurul președintelui SUA, Joe Biden.

Rusia nu vrea să respecte condiții

Viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a transmis la sfârșitul săptămânii trecute că Rusia este deschisă la negocieri pentru soluționarea conflictului din Ucraina, însă fără existența unor condiții prealabile din partea Kiev-ului.

„Nu pot decât să confirm poziția – suntem deschiși la dialog, fără condiții prealabile. Eram pregătiți pentru asta înainte, Kievul, la comanda curatorilor săi occidentali, a întrerupt dialogul, care, în general, mergea înainte, se elabora un anumit document, acum totul este în trecut. Ceea ce urmează nu depinde de noi”, a mărturisit Ryabkov, citat de agenția de presă RIA Novosti.

De asemenea, aceeași poziție a fost împărtășită și de un alt ministru adjunct de externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko. Acesta a transmis că țara sa nu vrea nicio condiție suplimentară pentru a relua negocierile cu Ucraina, însă trebuie ca autoritățile de la Kiev să dea dovadă de „bună voință” și să nu aibă nicio dorință, scriu cei de la Pro TV.

Primele negocieri pentru pace dintre cele două state beligerante au început la câteva zile după ce invazia Rusiei a fost lansată pe 24 februarie. Însă, din acel moment, părțile au afirmat în repetate rânduri că procesul de negociere s-a blocat din cauza situației de pe front, dar și a condițiilor impuse de administrațiile celor două țări.