Lumea la zi

Efort comun pentru Ucraina! A fost lansată cea mai mare misiune colectivă UE pentru instruirea armatei lui Zelenski

Efort comun pentru Ucraina! A fost lansată cea mai mare misiune colectivă UE pentru instruirea armatei lui Zelenski
sursa foto: polskie radio

Uniunea Europeană și-a intensificat sprijinul acordat Ucrainei prin lansarea unei misiuni de instruire și asistență pentru trupele lui Zelenski. Decizia a fost votată în cadrul Uniunii încă din octombrie și va reprezenta cea mai mare misiune militară trimisă până acum, de la începerea invaziei ruse în februarie.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat marți, la Bruxelles că această misiune este un răspuns direct la cererea Ucrainei pentru un astfel de sprijin și a precizat că „până la 15.000 de soldați ucraineni vor fi instruiți în diferite state membre europene” în cadrul misiunii.

„Va fi un mare efort pentru a reînnoi, crește, îmbunătăți capacitățile armatei ucrainene”, a declarat Borrell, adăugând că aceasta va fi operațională în mai puțin de trei luni.

Cea mai mare misiune UE de până acum

Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă pentru Ucraina (EUMAM Ukraine) va fi formată din reprezentanții a 20 de state membre care s-au alăturat inițiativei. La momentul în care votul a avut loc în cadrul Uniunii, Ungaria a fost singura țară care nu a votat pentru această misiune, pe când Austria a declarat că va susține misiunea, dar nu va fi parte activă a acesteia.

Misiunea va fi condusă de viceamiralul francez Hervé Bléjean, iar miniștrii apărării din UE au convenit, de asemenea, să aloce un fond în valoare de 16 milioane de euro în cadrul Facilității europene pentru pace (EPF), un instrument financiar al UE pentru prevenirea conflictelor și construirea păcii, pentru a sprijini misiunea timp de 24 de luni.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia UE de a înființa misiunea de instruire a forțelor armate ucrainene și a declarat reporterilor de la Bruxelles că aceasta va completa ceea ce fac deja țările NATO.

„Este important să furnizăm mai multă pregătire, deoarece ucrainenii duc o luptă sângeroasă, care este foarte dificilă”, a declarat el reporterilor la o reuniune a miniștrilor apărării din UE la Bruxelles, potrivit Aljazeera.

Centrul misiunii se va afla în Polonia, având graniță cu Ucraina, iar sediul secund va fi găzduit în Germania. Vorbind reporterilor la Bruxelles înainte de o reuniune a miniștrilor apărării din UE, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a declarat că „până la 5.000 de soldați ucraineni vor fi instruiți în Germania până în iunie 2023, iar un centru de reparații va fi înființat în Slovacia”.

Potrivit declarațiilor secretarului de stat al Apărării din Slovacia, Damis Crncec, aceasta va oferi pregătire de specialitate, după nevoile armatei ucrainene, iar decizia oficială urmează să fie confirmată de către guvern. El a adăugat însă că pentru moment nu există intenţia ca soldaţi ucraineni să fie instruiţi în Slovenia, relatează Digi24.

Efort comun la nivelul statelor membre

Printre țările participante se află și Spania, care își va asuma pregătirea a 2.400 de soldați,  pe lângă cei 100 care au fost instruiți deja în mod individual la Zaragoza, Toledo, Almeria și Madrid. „Spania a fost mereu un aliat care a fost implicat în toate misiunile Uniunii Europene şi înţelegem că această misiune este importantă pentru a ajuta Ucraina”, a afirmat Margarita Robles, ministrul Apărării spaniol, la Bruxelles.

Guvernul ceh intenționează să ofere instruire unui număr de 4.000 de soldați ucraineni în cursul anului viitor, a declarat miercuri ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova.

Belgia va pune și ea la dispoziție între 50 și 100 de soldați pentru această misiune, care se vor ocupa în special de instruirea în dezamorsarea încărcăturilor explozive și utilizarea echipamentelor aferente, dar și de domeniul comunicațiilor și al asistenței medicale pe câmpul de luptă.

Bulgaria se alătură și ea efortului, fiind responsabilă pentru antrenamentul a 60 de asistente medicale și personal medical la Sofia. De asemenea, este așteptată o decizie a Parlamentului bulgar cu privire la furnizarea de armament către Ucraina.

Totodată, miniștrii apărării din cadrul statelor membre au discutat despre un efort comun de achiziții de armament. Josep Borell a susținut că acest efort trebuie coordonat în mod colectiv, pentru a evita apariția unei competiții pentru a umple stocurile epuizate de armament.

„Toată lumea împreună, totul împreună – asta face preţuri mai bune, calitate mai bună şi timp mai bun”, a spus el.

Bruxellesul a afirmat că, incluzând livrările de către statele membre luate individual, până acum Uniunea Europeană a furnizat Ucrainei arme şi echipament militar în valoare totală de 8 miliarde de euro. Aceasta înseamnă aproximativ 45% din valoarea livrărilor de arme furnizate de Statele Unite, potrivit sursei citate.