Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski recunoaște pierderea Donbasului! Rușii au cucerit un oraș strategic. Armele americane întârzie
Lumea la zi

Zelenski recunoaște pierderea Donbasului! Rușii au cucerit un oraș strategic. Armele americane întârzie

Volodimir Zelenski
Foto: Dreamstime.com

Volodimir Zelenski a avut o nouă intervenție video sâmbătă dimineața. Noutatea o reprezintă faptul că președintele Ucrainei recunoaște că Donbasul este aproape pierdut. În această după amiază rușii au anunțat că au cucerit un nou oraș strategic.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că regiunea estică Donbas va fi „din nou ucraineană”,  în contextul în care forțele ruse continuă să avanseze progresiv în sud-estul țării.

În discursul său de sâmbătă dimineața, Zelenski a numit situația actuală din Donbas drept „foarte dificilă” și a invocat creșterea puterii de foc și a numărului de militari mobilizați de Rusia în regiune.

Americanii confirmă avansul rușilor

„De aceea trebuie să ne creștem apărarea, să ne creștem rezistența, iar Donbasul va fi din nou al Ucrainei. Chiar dacă Rusia va aduce toată suferința și ruina în Donbas, vom reconstrui fiecare oraș, fiecare comunitate. Nu există o alternativă reală”, a subliniat Zelenski.

Și americanii confirmă că Donbasul este aproape pierdut. Departamentul de Apărare al SUA a precizat, vineri, că Rusia continuă să câștige teren în Donbas.

Ucraina continuă să facă apel la partenerii internaționali, inclusiv Regatul Unit, să îi furnizeze sisteme multiple lansatoare de rachete, pentru a contracara ofensiva rusă.

Cu toate acestea decizia principalilor aliați ai Kievului întârzie să apară. Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a menționat că „o decizie în acest sens nu a fost luată”.

Ce sisteme ar putea trimite Statele Unite

CNN a relatat săptămâna aceasta că administrația Biden se pregătește să trimită sisteme MLRS în Ucraina, ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate, care ar putea fi anunțat de săptămâna viitoare.

MLRS și versiunea sa mai ușoară, HIMARS, pot lansa proiectile până la 300 de kilometri, în funcție de tipul de muniție, ceea ce înseamnă că armata Kievului ar putea lovi ținte mai adânc în interiorul teritoriilor rusești.

Armata rusă a confirmat sâmbătă cucerirea localităţii cheie Liman din estul Ucrainei. „În urma acţiunilor comune ale unităţilor de miliţie ale Republicii populare din Doneţk şi forţelor armate ruse, oraşul Liman a fost eliberat integral de naţionalişti ucraineni”, a afirmat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Separatiştii proruşi din Doneţk au anunţat de vineri cucerirea acestui important nod feroviar care deschide calea spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk. De asemenea, Liman se află la vest de Severodoneţk şi Lisiceansk, alte două importante oraşe ucrainene situate mai departe în est.