Lumea la zi

Zelenski convoacă Consiliul Național de Securitate și Apărare! „Reacţia noastră va fi foarte dură”

evz.ro
FOTO: evz.ro

Volodimir Zelenski a convocat o reuniune urgentă a Consiliului Național de Securitate și Apărare programată pentru vineri, în contextul în care Rusia va demara formalitățile pentru anexarea a patru regiuni ucrainene.

”Președintele Volodimir Zelenski convoacă o reuniune de urgență a Consiliului național de Securitate și apărare care se va desfășura mâine”, declarația îi aparține purtătorului de cuvânt al Președinției de la Kiev, Serhiy Nikiforov, citat de agenția Ukrinform.

Volodimir Zelenki solicită scoaterea Federației Ruse din Consiliul de Securitatea Permanent ONU

Vor participa la reuniune comandanți de rang înalt ai armatei ucrainene, precum și șefi ai servicilor de securitate. Liderul de la Kiev a blamat într-o manieră vehementă referendumurile ”fără valoare” desfășurate în regiunile Donețk, Lugansk, herson și Zaporojie și a lansat un avertisment, potrivit agenției Reuters, că integritatea teritorială a ucrainei va fi restabilită”.” Reacția noastră față de recunoașterea rezultatelor de către rusia va fi foarte dură”, a avertizat Zelenski.

Reamintim faptul că Zelenski, pe fondul referendumurilor din regiunile aminite refuză să mai poarte negocieri cu Federația Rusă ” Recunoaşterea de către Rusia a acestor referendumuri false ca fiind pretins normale, punerea în aplicare a aşa-numitului „scenariu Crimeea” şi o altă încercare de anexare a teritoriului Ucrainei vor însemna că nu mai există nimic de discutat cu acest preşedinte al Rusiei. Anexarea este genul de mişcare care îl pune pe el singur împotriva întregii umanităţii”.

Liderul de la Kiev a participat la reuniunea Consiliului de Securitate ONU, convocată la solicitarea Ucrainei, prin video-conferință, unde a solicitat comunității internaționale să acționeze în mod decisive la încășcarea de către Rusia a ordinii și dreptului internațional.

” Vă îndemn să acţionaţi acum. Oricine din lume poate numi acum sute de exemple despre modul în care Rusia încalcă ordinea juridică internaţională şi distruge corpul de legi internaţionale.

Provoacă în mod constant escaladări şi răspunde în mod constant la orice propunere de discuţii cu noi brutalităţi pe câmpul de luptă, crize şi mai mari şi ameninţări pentru Ucraina şi pentru lume. Şi acestea sunt lucruri evidente”.

Zelenski: Rusia trebuie să fie exclusă din toate organizaţiile internaţionale

Declarațiile președintelui ucrainean a făcut referire și la Consiliul de Securitate  permanent ONU compus din Federația Rusă, moștenitoarea URSS-ului, Regatul Unit al Marii Britanii, Franța, Statele Unite ale Americii și China. Toate statele au drept de veto împotriva oricărei rezoluții.

”Un stat care pune în aplicare chiar acum o politică de genocid, care ţine lumea la un pas de un dezastru de radiaţii şi, în acelaşi timp, ameninţă cu lovituri nucleare nu poate rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto, potrivit medifax.ro

Rusia trebuie să fie exclusă din toate organizaţiile internaţionale. Dacă o astfel de excludere este complicată de procedură, participarea sa trebuie suspendată”.