Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenksi s-a făcut auzit! Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz trimite Ucrainei 40 de blindate Marder
Lumea la zi

Zelenksi s-a făcut auzit! Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz trimite Ucrainei 40 de blindate Marder

digi24.ro
FOTO:digi24.ro

Apelul președintelui ucrainean prin care acesta solicită tehnică militară s-a auzit și în capitala Germaniei. Berlinul va trimite Ucrainei 40 de blindate ”Marder” în primele trei luni ale acestui an, potrivit anunțului făcut de purtătorul de cuvânt al guvernului, Vestea vine la o zi după ce Statele Unite și Germania au căzut de acord în privința susținerii efortului de război, informează agerpres.

Militari ucraineni vor efectua un stagiu de pregătire de opt săptămâni „ Patruzeci de vehicule vor fi pregătite în primul trimestru şi vor putea fi trimise Ucrainei„, după o „instruire de opt săptămâni” a susținut Steffen Hebestreit.

Președintele Statelor Unite Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz vor sprijini armata ucraineană împotriva invaziei ruse și vor livra către Ucraina vehicule de luptă de infanterie.

Germania cedează presiunilor

„A venit momentul de a livra tancuri de protecţie cu tehnologie occidentale”, a completat Hebenstreit în cadrul întâlnirii săptămânale cu presa.  Potrivit oficialului german discuțiile privind livrarea echipamentului militar au început de la jumătatea lunii decembrie.

Washingtonul va furniza vehicule blindate ”Bradley” dotate cu tunuri de 25 de mm, cu mitraliere de 7, 62 mm și rachete antitanc. Șenilatele nemțești Marder sunt dotate cu tunuri de 20 de mm.

De asemenea, și partea americană îi va instrui pe militarii ucrainei pentru utilizarea vehiulelor de infanterie însă, nu se știe dacă stagiul de pregătire se va derula în Germania sau pe teritoriul Statelor Unite. Aliații europeni ai Kievului au trimis la rândul lor tancuri sovietice, dar niciodată tancuri de fabricație occidentală, în ciuda cererilor repetate ale Kievului.

 Aliații occidentali se vor reuni pentru a discuta despre situația din Ucraina

Berlinul a refuzat în repetate rânduri livrarea tehnicii militare invocând faptul că o asemenea decizie trebuie luată cu aliații occidentali iar NATO nu ar trebui să se implice în război. Presiunea asupra cancelarului german, Olaf Scholz a crescut odată cu decizia Franței de a trimite spre Ucraina tancuri ușoare de luptă AMX-10 RC, de fabricație franceză.

Kievul a mai solicitat Germaniei tancuri de asalt Leopard 2 prevăzute cu tunuri de 120 mm, recunoscute pentru eficiența sa, însă, în momentul de față Germania nu dă curs acestei cereri.

„Observăm cu atenţie situaţia dinamică din Ucraina şi luăm apoi deciziile noastre în colaborare cu partenerii noştri”, a declarat Hebestreit. Germania și Statele Unite au promis Ucrainei că vor livra și sisteme de apărare antirachetă Patriot ți vor asigura militarilor ucraineni instruirea necesară pentru utilizarea sistemului anti rachetă.

Potrivit unor surse parlamentare, la jumătatea lunii ianuarie va avea loc o reuniune a aliaților cu scopul de a coordona ajutoarele occidentale pentru Kiev, potrivit agerpres.ro.