Infofinanciar > Lumea la zi > Se strică alianța? Ucraina supărată pe nemți pentru că nu arată tancurile rusești distruse
Lumea la zi

Se strică alianța? Ucraina supărată pe nemți pentru că nu arată tancurile rusești distruse

Tancuri Sursa foto Digi24
Sursa foto: Digi24

Germania refuză să arate armele distruse în război și să le expună în fața Ambasadei Rusiei de la Berlin. Acest lucru atrage nemulțumirea Ucrainei.

Tancurile rusești distruse au fost expuse în fața ambasadelor rusești din mai multe orașe printre care se numără Kiev, Varșovia, Poznan, Praga.

Conform Digi24, oficialii nemți au respins o astfel de expoziție, care ar include tancuri, rachete cu care rușii au atacat teritoriul din Ucraina, dar capturate ulterior de ucraineni.

Această decizie a fost criticată de Andriy Melnyk, fostul ambasador ucrainean:

„Anularea [expoziției] este scandaloasă! Fac apel la primarul Franziska Giffey și la Biroul raional Mitte pentru a schimba această decizie ciudată și a permite o expoziție de tancuri la Berlin. Aceasta ar însemna o solidaritate reală cu Ucraina.”

„Această expoziție demonstrează cât de vital este pentru noi sprijinul din partea țărilor partenere. Propagandei ruse îi place să sperie oamenii că tancurile lor ar putea ajunge la Praga, Berlin sau Paris. Ucrainenii demonstrează că pot ajunge doar sub formă de fier vechi”, conform lui Denys Monastyrsky, ministrul ucrainean al Afacerilor Interne.

Arme și sprijin pentru Ucraina

De la începutul războiului și până  în prezent au fost trimise multe arme ucrainenilor din Germania. Încă din primele zile, nemții au fost niște aliați de temut pentru poporul atacat de ruși întrucât a livrat un număr impresionant, marcând astfel o inversare completă a politicii restrictive de export de arme a Berlinului.

„Atacul rusesc marchează un punct de cotitură. Este de datoria noastră să facem tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva armatei invadatoare a lui Putin. De aceea, furnizăm 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger prietenilor noștri din Ucraina”, a transmis Scholz pe Twitter.

Germania nu a fost singura țară care a ajutat Ucraina în acest război. Occidentalii au finantat statul atacat.

Liderii occidentali nu s-au lăsat mai prejos și au vrut să-și arate sprijinul acordat statului și președintelui său, Volodimir Zelenski. Astfel, mai mulți oficiali europeni au fost la Kiev,printre care și președintele României, Klaus Iohannis. La acel moment, acesta a transmis faptul că: 

„Este o plăcere pentru mine să mă alătur colegilor mei europeni astăzi, la Kiev, pentru această vizită crucială. Demersul nostru comun reafirmă unitatea noastră şi angajamentul solid de a continua sprijinul pentru Ucraina. România, ca vecin şi partener de încredere, dar şi ca stat membru al Uniunii Europene şi Aliat NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este pe deplin solidară cu poporul ucrainean. Deplângem pierderile de vieţi omeneşti, rănile deschise ale tuturor ucrainenilor care şi-au văzut căminele, şcolile, spitalele şi chiar istoria atacate în mod brutal. Suntem mai uniţi şi mai puternici ca niciodată – la nivel regional, european şi transatlantic – în prezervarea valorilor noastre fundamentale şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, pe care dumneavoastră, cetăţenii ucraineni, le apăraţi cu atât de mult curaj. Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată şi ilegală a Rusiei trebuie să înceteze! Am fost profund marcat de tragedia umană inimaginabilă şi de distrugerile teribile pe care le-am văzut astăzi în apropierea Kievului. Reiterez cu tărie apelul meu ca toţi autorii ruşi ai crimelor să fie traşi la răspundere de către justiţia penală internaţională, pe care România o susţine pe deplin.”