Infofinanciar > Lumea la zi > Zeci de mii de oameni vor muri! Ce spune Volodimir Zelenski despre posibila victorie împotriva Rusiei
Lumea la zi

Zeci de mii de oameni vor muri! Ce spune Volodimir Zelenski despre posibila victorie împotriva Rusiei

Volodimir Zelenski - sursa foto - hotnews.ro
Sursa foto - hotnews.ro

Joi, în cadrul unei discuții pe care a avut-o cu niște studenți, președintele Ucrainei a spus că victoria țării sale în acest „război pentru independență” contra Rusiei va fi contra costului de zeci de mii de vieți.

Volodimir Zelenski spune că: „Acest război este cu siguranță un război pentru Independență. Putem spune că este un război amânat. Amânat cu 30 de ani, având în vedere modul în care am câștigat Independența în 1991. Sau – pentru o sută de ani, având în vedere istoria noastră anterioară.”, conform site-ului stiripesurse.ro.

Președintele Ucrainei este ferm convins că victoria va fi de partea țării lui, spunând că istoria statului pe care îl conduce va fi la fel ca cea a altor țări care și-au câștigat independența prin luptă.

Totuși, Zelenski spune și că prețul plătit pentru această independență este unul extrem de mare: „Dar trebuie să ne amintim că prețul pentru toate acestea este de zeci de mii de vieți. Viețile tuturor celor uciși de inamic. Zeci de mii.”.

Cum a pornit independența Ucrainei

Povestea independenței Ucrainei față de Rusia începe încă din 16 iulie 1990, când noul Parlament a adoptat Declarația Suveranității de Stat a Ucrainei. Acest document stabilea principiile de autodeterminare a țării care are capitala la Kiev, independență politică și economică, democrație și prioritatea legii din Ucraina pe teritoriul țării în detrimentul legii sovietice.

Cu doar o lună înainte, o altă declarație asemănătoare a fost adoptată de parlamentul RSFS Ruse. Acest lucru a creat mai multe confruntări între republicani și autoritățile centrale din spațiul sovietic. În anul 1991, mai precis în august, liderii conservatori comuniști din Rusia au încercat, printr-o acțiune armată, să îl înlăture de la putere pe Gorbaciov și să readucă la putere Partidul Comunist. După ce acest lucru a eșuat, pe data de 24 august 1991, parlamentul din Ucraina a adoptat Declarația de Independență, în cadrul căreia țara era declarată ca fiind stat independent și democratic.

Un referendum și primele alegeri pentru președinte au avut loc pe 1 decembrie 1991, 92% din populația Ucrainei a mers să își exprime dorința și susținerea pentru independență. Leonid Kravciuk a fost cel care a fost ales drept președinte.

În anul 1991, liderii din Belarus, Ucraina și Rusia au eliminat, oficial, Uniunea Sovietică, formând Comunitatea Statelor Independente.

Zelenski, un alt moment de încredere

Nu este prima dată când Volodimir Zelenski arată că este foarte convins că, în cele din Ucraina va învinge Rusia lui Putin. Chiar în ziua de 9 mai, când președintele Rusiei își ținea discursul cu ocazia Zilei Victoriei, șeful de stat ucrainean a lansat un mesaj video în care spunea, conform CNN, următoarele lucruri: „Luptăm pentru libertatea copiilor noștri și, prin urmare, vom câștiga. Nu vom uita niciodată ce au făcut strămoșii noștri în al Doilea Război Mondial, care a a ucis aproape opt milioane de ucrainieni. Foarte curând vor fi două Zilele Victoriei în Ucraina. Și cineva nu va avea niciuna. Am câștigat atunci. Vom câștiga și acum. Victorie fericită asupra Zilei Nazismului!”.