Info

Zeci de mii de carduri pentru alimente au fost blocate de ANAF! Care sunt motivele invocate

Vouchere sociale Sursa foto Ora de Sibiu

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a transmis că peste 63.000 de carduri cu vouchere sociale pentru alimente au fost blocate de către Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. În vară, alte 10.000 de carduri au fost blocate, dar de data aceasta motivele au fost diferite.

În vară, peste 10.000 de români s-au trezit cu cardurile sociale pentru alimente blocate după ce au cumpărat produse nefirești programului, precum băuturi alcoolice sau țigări. Acum, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a transmis că ANAF a blocat cardurile sociale pentru peste 63.000 de români. Motivul principal a fost că respectivii au câștigat pentru luna septembrie mai mult de 1.500 de lei, venituri obținute și înregistrate la autoritatea fiscală.

„Sunt vreo 63.000 cărora le-am retras cardurile, ca urmare a cumulării veniturilor, a celor înregistrate la Fisc şi celor înregistrate din pensii. La fiecare tranşă pe care o acordăm, lista de beneficiari este verificată împreună cu ANAF şi cei care cumulează venituri şi din alte surse şi depăşesc pragul de 1.500 de lei sunt eliminaţi”, explica ministrul.

Cum poți fi eliminat din programul de vouchere?

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a răspuns la o solicitare adresată de infofinanciar.ro prin care explica faptul că lista de beneficiari ai cardurilor cu tichete sociale este modificată lunar. Dacă sunteți beneficiari și ajungeți să aveți venituri mai mari de 1.500 lei pe lună, ANAF trimite datele actualizate către Ministerul Muncii, care vă poate retrage dreptul asupra cardurilor pentru alimente.

„Beneficiarii care nu vor mai îndeplini criteriile de eligibilitate (condiția referitoare la venitul maxim lunar) nu vor mai primi sumele programate să fie virate pe carduri în lunile august, octombrie și decembrie 2022. Cardurile vor putea să rămână în posesia beneficiarilor, nefiind necesar ca ele să fie returnate către unitatea emitentă”, explica MIPE.

Câți bani primești pe card dacă intrii în program mai târziu

Asta înseamnă că dacă v-ați pierdut accesul la cardul cu vouchere sociale în luna septembrie, în funcție de veniturile pe care le veți înregistra în lunile următoare, veți putea intra din nou în programul „Sprijin pentru România”.

„Înainte de a acorda voucherele sociale, facem această verificare şi dacă mai sunt pe parcurs care realizează venituri, desigur că pe acestea le blocăm”, explica ministrul Boloș.

Totodată, dacă deveniți eligibili pe parcursul proiectului, nu veți primi și tranșele din trecut, doar cele din viitor. Asta înseamnă că noii beneficiari care vor intra în listele Ministerului Muncii de pe urma datelor trimise de ANAF vor primi doar 500 de lei, dacă rămân în program până la sfârșitul anului.

Statul pregătește noi politici de ajutor social pentru 2023

„Demersurile pentru ceea ce înseamnă prelungirea valabilităţii voucherelor sociale îl facem, dar cred eu că nu vor mai fi voucherele acordate pentru toate categoriile de beneficiari care au fost până acum în legislaţie. (…) Adică, cei care au veniturile peste pensia minimă socială sunt consideraţi, din punct de vedere al comisiei, că nu fac parte din categoria socială de sărăcie extremă. (…) Familiile vulnerabile rămân în continuare”, explica ministrul, conform Agerpres.