Info

Zeci de mii de carduri sociale blocate! Au fost identificați primii 10.000 de bețivi săraci ai țării

sanctiuni carduri sociale sursa foto wowbiz
sursa foto wowbiz

Românii nu au primit de mult cardurile sociale că deja sunt cercetați de autorități. După ce au încercat să le vândă cu un preț mai mic decât valoarea încărcată de stat sau să le folosească pentru a-și achiziționa produse interzise(tutun sau alcool).

Peste 10.000 de carduri sociale în valoare de 250 de lei au fost blocate de autorități, deoarece au fost folosite în scopuri interzise de lege, precum achiziționarea de băuturi alcoolice și tutun.

 Cea de-a doua tranșă de plată a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei a început, iar Ministrul Investițiilor Europene promite populației că până vineri vor fi încărcate toate cardurile celor care beneficiază de acest ajutor. Noua tranșă cuprinde 150.000 de noi beneficiari, după ce a fost anunțat un număr de 2,4 milioane de români care au primit deja cardurile. La începutul lunii septembrie, pe carduri va intra şi a doua tranşă de 250 lei pentru beneficiarii de vouchere sociale, potrivit RomâniaTv.

Sancțiuni mai mari decât beneficiile cardului

Cei care oferă cardurile altor persoane sau îl folosesc în alt scop, pot fi sancționați de autorități cu sume mult mai mari decât beneficiile aduse de ajutorul social. Există un caz special, pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene îl menționează, acela în care „ beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate”

Retragerea numerar de pe carduri sociale nu se poate realiza, ele pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.

În același timp, conform unui comunicat al  Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, sunt interzise și se sancționează conform legii:

a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;

b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;

c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;

d) comercializarea tichetelor sociale;

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.